REPUBLIKA HRVATSKA
Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Republici Bugarskoj, Sofija
   български    
Javni natječaj za prijavu programa i projekata udruga i ustanova hrvatske nacionalne manjine u svrhu ostvarenja financijske potpore za 2012. i 2013. godinu
Zakon o odnosima Republike Hrvatske s Hrvatima izvan Republike Hrvatske
O Bugarskoj
Vlada RH
Ministarstvo vanjskih i europskih poslova RH
Kako investirati u Hrvatsku?
Strategija o odnosima Republike Hrvatske s Hrvatima izvan Republike Hrvatske
Hrvatska u svijetu
HOME Vanjska politika Predstavništvo Info servis Konzularni poslovi O Hrvatskoj Linkovi

VIJESTI

SOFIJA, 25. ožujka 2014.

Izložba fotografija „Pozdrav iz Zagreba“

U organizaciji kulturno-prosvjetnog društva „Hrvati u Bugarskoj“ te uz suradnju i pomoć VRH Sofija, 19. ožujka 2014. u dvorani crkve Sv. Josipa u Sofiji postavljena je izložba fotografija „Pozdrav iz Zagreba“, s motivima hrvatskog glavnog grada.

više...

VIJESTI

ZAGREB, 19. veljače 2014.

Hrvatske svjetske igre 2014.

Pozivaju se Hrvati iz svih krajeva svijeta da se prijave na natjecanje na Hrvatskim svjetskim igrama 21.-26. srpnja 2014. u Zagrebu. 

Više na: http://www.mvep.hr/files/file/dmku/140219-Hrv-sv-igre-2014.pdf

više...

VIJESTI

ZAGREB, 17. veljače 2014.

Leko i Mikov žele jaču suradnju hrvatskog i bugarskog parlamenta

Predsjednik Hrvatskoga sabora Josip Leko sastao se s predsjednikom Narodnog Sobranja Republike Bugarske Mihailom Mikovom, koji boravi u službenom posjetu Hrvatskoj.

više...

VIJESTI

ZAGREB, 17. veljače 2014.

Pusić i Mikov: Sloboda kretanja ljudi i zajedničko tržište su temelj EU

Prva potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić sastala se danas s Mihailom Mikovim, predsjednikom Narodnog Sobranja Republike Bugarske s kojim je razgovarala o bilateralnim hrvatsko-bugarskim odnosima kao i o aktualnim regionalnim i europskim temama.

više...

VIJESTI

ZAGREB, 17. veljače 2014.

Predsjednik Republike Ivo Josipović primio je predsjednika Nacionalne Skupštine Republike Bugarske Mihaila Mikova

Tijekom susreta obje strane su potvrdile kako Hrvatsku i Bugarsku vežu izvrsni i tradicionalno prijateljski te su izrazili želju za dodatnim jačanjem i produbljivanjem suradnje, s naglaskom na europske teme od zajedničkog interesa.

više...

VIJESTI

SOFIJA, 6. veljače 2014.

Hrvatska solidarnost s Bugarskom - isporučena humanitarna pomoć za sirijske izbjeglice

Hrvatska veleposlanica Ljerka Alajbeg uručila je danas, 6. veljače, humanitarnu pošiljku zamjeniku ministra unutarnjih poslova Republike Bugarske Vasilu Marinovu, a kojom će biti opremljen izbjeglički kamp u Harmanliju.

više...

VIJESTI

SOFIJA, 4. veljače 2014.

U zajedničkoj organizaciji VRH Sofija, Građanske udruge „Biskup J.J.Strossmayer“, Narodne čitaonice „J.J.Strossmayer – 2009“, Građanske udruge „Hrvati u Bugarskoj“ i Instituta za balkanistiku Bugarske akademije znanosti, u prostorijama Duhovnog centra „Blaženi papa Roncalli“, 4. veljače obilježena je 199. godišnjica rođenja biskupa Josipa Juraja Strossmayera.

Domaćin događaja bio je velečasni Srećko Rimac, a uzvanicima su se obratili veleposlanica RH u RB Ljerka Alajbeg, predsjednik Građanske udruge „Biskup J.J.Strossmayer“ Trifon Pavlov te prof.dr. Svetlozar Eldarov iz Instituta za balkanistiku Bugarske akademije znanosti.

više...

VIJESTI

SOFIJA, 21. siječnja 2014.

U izboru za najboljeg sportaša Balkana 2013. godine, u organizaciji Bugarske telegrafske agencije BTA, hrvatska atletičarka Sandra Perković našla se na drugom mjestu, s osvojenih 65 bodova

više...

VIJESTI

31. prosinca 2013.

Produžen rok za odjavu i prijavu prebivališta

Vlada Republike Hrvatske 27.prosinca o.g. donijela je Uredbu o izmjeni Zakona o prebivalištu kojom rok za prijavu i odjavu prebivališta produžuje do kraja 2014. godine.

Više informacija na: http://www.mvep.hr/files/file/2013/131113-prebivaliste.pdf

više...

VIJESTI

SOFIJA, 19. prosinca 2013.

Božićni domjenak u Veleposlanstvu

Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Sofiji upriličilo je u svojim prostorijama, u četvrtak, 19. prosinca 2013. godine s početkom u 16 sati, Božićni domjenak na kojem su se okupili hrvatski državljani u Republici Bugarskoj i bugarski prijatelji Hrvatske.

više...

VIJESTI

ZAGREB, 21. studenog 2013.

Državni referendum 01.12.2013.

 

više...

VIJESTI

ZAGREB, 19. studenog 2013.

Zahtjev za aktivnu registraciju u diplomatskim i konzularnim predstavništvima RH mailom, poštom ili faksom do 20. studenog 2013.!

 

više...

VIJESTI

SOFIJA, 16. studenog 2013.

Uspješne istarske poduzetnice na Međunarodnom forumu u Bugarskoj

U Sofiji je 15. i 16. studenog 2013. Održan Treći međunarodni forum ženskog poduzetništva i ujedno Osmi forum Poslovnih i profesionalnih žena Dunavske regije za razvoj ženskog poduzetništva (Business and Professional Women - BPW) pod nazivom Poticanje ženskog poduzetništva.

više...

VIJESTI

ZAGREB, 13. studenog 2013.


Informacije o odjavi/prijavi prebivališta u Hrvatskoj (PDF)

više...

VIJESTI

ZAGREB, 12. studenog 2013.

DRŽAVNI REFERENDUM 1. PROSINCA

više...

VIJESTI

SOFIJA, 16. listopada 2013.

Predsjednik Josipović u službenom posjetu Bugarskoj

Predsjednik Republike Hrvatske prof. dr. sc. Ivo Josipović boravio je u službenom posjetu Republici Bugarskoj od 13. do 15. listopada 2013. g. Osim sa svojim domaćinom predsjednikom Rosenom Plevnelievim, hrvatski predsjednik sastao se s premijerom Plamenom Orešarskim te predsjednikom Narodnog Sobranja Mihailom Mikovim.

više...

VIJESTI

SOFIA, 5. rujna 2013.

Hrvatski folkloraši osvojili zlatne medalje

Od  22. kolovoza do 1. rujna 2013. u Burgasu, Nessebaru, Pomorju i Svetom Vlasu održano je Svjetsko prvenstvo folklornih skupina na kojem su nastupili KUD Sv. Jeronim iz Vlašića i KUD Sv. Šime iz Rtine te KUD Privlaka i KUD Radovina.

više...

VIJESTI

SOFIA, 14. kolovoza 2013.

Na nedavno završenom Prvenstvu Balkana za seniore i seniorke, održanom u Staroj Zagori 27. i 28. srpnja 2013., hrvatski atletičari osvojili su niz medalja.

više...

VIJESTI

SOFIA, 9. kolovoza 2013.

22. Ljetne olimpijske igre gluhih osoba održane su od 26. srpnja do 04. kolovoza 2013. u Sofiji. Na igrama je sudjelovalo preko 100 zemalja iz cijelog svijeta, a Hrvatsku je predstavljalo 35 reprezentativaca i reprezentativki, koji su nastupili u pet sportova: rukomet, streljaštvo, stolni tenis, atletika i plivanje.

više...

VIJESTI

SOFIJA, 8. kolovoza 2013.

U Sofiji obilježena 85. godišnjice smrti Stjepana Radića

U organizaciji Zajednice Hrvatske karmelske provincije svetog oca Josipa u Bugarskoj i Udrugebugarsko-hrvatskog prijateljstva Biskup Josip Juraj Strossmayer, u Sofiji je8. kolovoza 2013. održana komemorativna svečanost u spomen 85. godišnjice smrti Stjepana Radića.

više...

VIJESTI

SOFIA, 27. lipnja 2013.

Povodom Dana državnosti i ulaska Republike Hrvatske u Europsku uniju, u vrtnom restoranu Grand Hotela Sofija 25. lipnja je priređen svečani prijem u organizaciji Veleposlanstva RH u Sofiji. Pozivu se odazvao iznimno velik broj gostiju, uključujući Angela Najdenova bugarskog ministra obrane, Ogniana Zlateva, voditelja predstavništva EK u Bugarskoj, visoki dužnosnici bugarskog Ministarstva vanjskih poslova, mnogobrojni veleposlanici i članovi diplomatskog zbora, predstavnici bugarskog političkog, gospodarskog, znanstvenog, kulturnog, vjerskog i javnog života te hrvatski državljani u Bugarskoj. Prijem je protekao u iznimno ugodnoj atmosferi. Uz zvukove dalmatinskih klapa uzvanicima su poslužena hrvatska vina i kulinarske delicije, a na video zidu su puštani promidžbeni spotovi Hrvatske.

više...

VIJESTI

SOFIA, 26. lipnja 2013.

Povodom pristupanja Republike Hrvatske Europskoj uniji, prije nekoliko dana u Sofiji su na važnijim punktovima po gradu postavljeni reklamni panoi dobrodošlice Hrvatskoj. Reklamni panoi, kako je istaknuo voditelj predstavništva EK u RB, g. Ognian Zlatev, su "poklon iznenađenja" Hrvatskoj kao novoj članici EU te je inicijativa u potpunosti realizirana od predstavništva EK u Bugarskoj.

više...

VIJESTI

SOFIJA, 15. svibnja 2013.

Perišićev „Naš čovjek na terenu“ na Noći literature u Bugarskoj

S namjerom kulturne razmjene i upoznavanja s različitom europskom literaturom u srijedu 15. svibnja u 10 bugarskih gradova Sofija, Plovdiv, Gabrovo, Burgas, Veliko Trnovo, Pleven, Ruse, Šumen i Pernik održan je literarni događaj - „Noć literature“.

više...

VIJESTI

SOFIJA, 13. svibnja 2013.

U Nacionalnom etnografskom muzeju u Sofiji 13. svibnja 2013. godine otvorena je izložba „The Cross in the European Culture“. Izložba u organizaciji Veleposlanstva Irske u Republici Bugarskoj središnji je kulturni događaj organiziran u Sofiji povodom obilježavanja irskog predsjedavanja Vijećem EU. Izložba je organizirana sa namjerom da se prikaže značajna kršćanska tradicija koja je reflektirana u bogatoj raznolikosti križeva koji se mogu pronaći u europskim zemljama, te želi podjednako istaknuti zajedničke korijene kao i bogatu raznolikost unutar zemalja Europske unije.

više...

VIJESTI

SOFIJA, 7. ožujka 2013.

OBAVIJEST O IZBORIMA ZA ČLANOVE U EUROPSKI PARLAMENT IZ REPUBLIKE HRVATSKE

Izbori za članove u Europski parlament iz Republike Hrvatske održat će se u subotu 13. travnja 2013. godine i nedjelju 14. travnja 2013. godine za sve birače koji će glasovati izvan Republike Hrvatske.  Pozivamo birače da izvrše pregled, dopunu i ispravak podataka upisanih u registar birača zaključno do srijede 03. travnja 2013. godine.

više...

VIJESTI

SOFIJA, 18. veljače 2013.

Turistička zajednica grada Zagreba nastupila je na Holiday & Spa Expo 2013 u Sofiji

Turistička zajednica grada Zagreba i ove godine nastupila je na međunarodnom turističkom sajmu Holiday & Spa Expo 2013 u Sofiji od 14.-16. veljače. Ove godine na sajmu sudjelovale su turističke organizacije i kompanije iz 21 države te 270 turističke organizacije i kompanije iz Bugarske. Hrvatsko predstavljanje Turističke zajednice grada Zagreba izazvao je značajno zanimanje posjetitelja sajma.

više...

VIJESTI

SOFIJA, 12. veljače 2013.

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Zoran Milanović boravio je danas u radnom posjetu Republici Bugarskoj, gdje se sastao s predsjednikom Vlade Boykom Borissovom.

više...

PRIOPĆENJE

ZAGREB, 8. veljače 2013.

Hrvatska podupire Bugarsku

Republika Hrvatska odaje priznanje bugarskoj policiji za izniman napor uložen u rasvjetljavanje terorističkog napada u blizini Burgasa u kojem su, u srpnju prošle godine, stradali nevini civili

više...

VIJESTI

SOFIJA, 23. siječnja 2013.

Sandra Perković treća sportašica Balkana u izboru bugarske novinske agencije BTA

Najbolja hrvatska atletičarka Sandra Perković, koja je na Olimpijskim igrama u Londonu osvojila zlatnu medalju u bacanju diska, treća je u izboru za najboljeg sportaša Balkana 2012. kojeg je organizirala bugarska novinska agencija BTA, dok je titulu najboljeg odnio srpski tenisač Novak Đoković.

više...

VIJESTI

SOFIJA, 2. studenog 2012.

Uspjeh zagrebačkih studenata na festivalu kratkometražnog filma u Sofiji - „Early Bird“

BUGARSKA, Sofija, 25. – 31. listopada – Na osmom po redu Međunarodnom studentskom festivalu kratkometražnog filma - „Early Bird“ u Sofiji, studenti Akademije dramske umjetnosti u Zagrebu osvojili su glavne nagrade stručnog žirija.

više...

PRIOPĆENJE

ZAGREB, 12. listopada 2012.

Objavljen poziv za članove Savjeta Vlade RH za Hrvate izvan Republike Hrvatske 

Državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske objavio je poziv zajednicama Hrvata  za predlaganje predstavnika za članove Savjeta Vlade RH za Hrvate izvan Republike Hrvatske.
Savjet Vlade je savjetodavno tijelo koje joj pruža pomoć u stvaranju politike,aktivnosti i programa u odnosu na Hrvate izvan Republike Hrvatske. Imenuju se na  prijedlog hrvatskih zajednica iz država iz kojih dolaze, na mandat od 4 godine. Zastupljenost Hrvata izvan Republike Hrvatske u Savjetu Vlade RH određuje se sukladno brojnosti i značaju Hrvata u dotičnoj državi, aktivnosti i povezanosti zajednice s Republikom Hrvatskom, kao i radu na afirmaciji ugleda i interesa Republike Hrvatske. Tako će bosansko hercegovački Hrvati  imati 9, hrvatske manjine u europskim i susjednim zemljama 17, a hrvatsko iseljeništvo - 29 predstavnika.

Zajednice Hrvata svoje će predstavnike u Savjet Vlade RH predlagati iz redova najznačajnijih i najbrojnijih udurga, organizacija, institucija ili drugih oblika organizacija, osoba koje su uvažene u sredinama u kojima žive, angažirane na očuvanju i jačanju hrvatskog identiteta svojih zajednica i na unapređenju odnosa sa svojom domovinom.

Poziv za izbor predstavnika hrvatskih zajednica u Savjet Vlade RH otvoren je do 10.studenog 2012. 
 
Prilog:
Poziv
Članovi Savjeta

više...

VIJESTI

SOFIJA, 12. listopada 2012.

Treći bugarsko-hrvatski festival muških zborova održat će se u Dupnici

U subotu, 13. listopada u Dupnici, Bugarskoj održat će se treći po redu „Festival bugarsko-hrvatskog prijateljstva“ na kojemu će gostovati komorni zbor Ivan Filipović iz Zagreba te bugarski zbor „Kanon“ te „Sv. Ivan Rilski“ iz Dupnice. Festival bugarsko-hrvatskog prijateljstva osnovali su prof. Alojzije Prosoli, umjetnički ravnatelj „Dvigrad festivala, međunarodnog festivala rane glazbe“ i akademik Valentin Bobevski, umjetnički ravnatelj i dirigent Hor Bulgaria i predsjednik Saveza bugarskih zborova. U okviru ove suradnje prvi takav festival održan je u studenom 2011. godine u Sofiji te drugi u rujnu 2012. godine u Zagrebu.

 

više...

VIJESTI

SOFIJA, 3. listopada 2012.

Knjiga žalosti za preminulog predsjednika Hrvatskoga sabora Borisa Šprema

Povodom smrti predsjednika Hrvatskoga sabora Borisa Šprema u knjigu žalosti otvorenu u prostorijama Veleposlanstva Republike Hrvatske u Republici Bugarskoj, u srijedu 03. listopada 2012. godine, upisala se među prvima predsjednica bugarskog Narodnog sobranja Cecka Cačeva.

Knjiga žalosti otvorena je u Veleposlanstvu Republike Hrvatske u Sofiji u srijedu, 03. listopada 2012. godine od 10:00 do 12:00 sati i u četvrtak, 04. listopada 2012. godine od 14:00 do 16:00 sati.

više...

VIJESTI

PLOVDIV, 24. rujna 2012.

Međunarodni jesenski sajam u Plovdivu i obilježavanje 120-te obljetnice sajma

U Plovdivu se od 24. do 29. rujna 2012. godine održava 68. po redu međunarodni jesenski sajam koji i ove godine bilježi značajan odaziv izlagača. Sajam je otvorio bugarski premijer Boyko Borisov koji je u svom pozdravnom obraćanju istaknuo kako usprkos gospodarskoj krizi na sajmu izlaže preko 1250 kompanija iz 44 zemlje, te sajam bilježi porast od 120 izlagača više od u odnosu na prethodnu godinu. Ove godine na sajmu u Plovdivu izlažu dvije hrvatske kompanije – RASCO putem svog bugarskog zastupnika Euromarket Construction i tvrtka PLAMEN iz Požege. Hrvatske proizvodne mogućnosti, različita tehnološka dostignuća kao i uvjete i mogućnosti uspostavljanja poslovne suradnje s potencijalnim partnerima promovirali su predstavnici Hrvatske gospodarske komore.


više...

VIJESTI

SOFIA, 15. srpnja 2012.

Zadarski pjevači osvojili zlatnu medalju i zlatni Orfej na Europskom prvenstvu folklora u Burgasu

Livio Marijan i Ivica Dundović, kao pjevači starih izvornih napjeva sjeverne Dalmacije, osvojili su zlatnu medalju na Europskom prvenstvu folklora koji se od 06.-15. srpnja ove godine održao pod pokroviteljstvo UNESCO-a u Burgasu. Osvojili su  još i zlatni Orfej, nagradu publike, preporuku za Svjetski festival folklora i posebnu diplomu "Otkriće festivala". Pjevajući stare izvorne dvoglasne napjeve iz Kotara i s otoka, koji su prepoznati su kao svjetska nematerijalna kulturna baština od UNESCO-a prošle godine, među brojnim folklornim ansamblima iz cijele Europe, prepoznati su od stručnog žirija i organizatora kao rijetki i kvalitetni izvođači starog izvornog folklora. Nastupom zadarskog dueta, zadarski je kraj kao i čitava Hrvatska prezentirana Europi i svijetu sa svojim izvornim kulturnim vrijednostima. Hrvatski izvođači sudjelovali su na prvenstvu u Burgasu uz potporu Zadarske županije, Odjela za kulturu, Ministarstva vanjskih i europskih poslova RH i Veleposlanstva Republike Hrvatske u Sofiji, Ministarstva kulture RH, kao i Galerije "Laudato Corde" iz Zadra. 

više...

VIJESTI

SOFIJA, 14. lipnja 2012.

U okviru oproštajnih susreta veleposlanica Danijela Barišić susrela se sa predsjednicom Narodnog Sobranja Ceckom Cačevom (4. lipnja) te sa predsjednikom Republike Bugarske Rosenom Plevnelievim (14. lipnja). Na susretima koji su prošli u izrazito prijateljskom ozračju potvrđeni su vrlo dobri odnosi između dviju zemalja uz istaknutu potvrdu za intenzivnijim razvojem gospodarskog aspekta suradnje. Veleposlanica se zahvalila na kontinuiranoj podršci Hrvatskoj tijekom pristupnih pregovora, dok su sugovornici potvrdili daljnju bugarsku spremnost u razmjeni iskustava vezanih za korištenje EU fondova. 14. lipnja organiziran je i oproštajni prijem vlp Barišić za predstavnike diplomatskog zbora u Republici Bugarskoj, istaknute predstavnike bugarskog društva i hrvatsku zajednicu.

 

više...

VIJESTI

SOFIJA, 12. lipnja 2012.

Veliki uspjeh Hrvatske ženske ragbi reprezentacije

Proteklog vikenda u Sofiji Hrvatska ženska ragbi 7 reprezentacija ostvarila je povijesni uspjeh. Osvajanjem drugog mjesta na jednom od dva kvalifikacijska turnira hrvatske ragbijašice plasirale su se na završni turnir Europskog prvenstva u ragbiju 7 koji je na programu Olimpijade u Riu 2016 u muškoj i ženskoj konkurenciji. Hrvatska je na turniru u Sofiji izgubila samo dvije utakmice i to obje od ekipe Walesa, koja po kvaliteti spada u sam vrh svjetske konkurencije.

više...

VIJESTI

SOFIJA, 10. lipnja 2012.

Veleposlanica Danijela Barišić sa sinom Vjekoslavom gostovala je 10. lipnja na Bugarskoj nacionalnoj televiziji (BNT 1) u emisiji koja se emitira u živo te je u potpunosti posvećena Europskom nogometnom prvenstvu 2012. Veleposlanica Barišić i njezin sin gostovali su u emisiji odmah nakon prijenosa utakmice Hrvatska – Irska, komentirajući utakmicu i igru hrvatske nogometne reprezentacije. Prvo predstavljanje hrvatske  nogometne reprezentacije na Euru 2012. završilo je pobjedom nad Irskom sa rezultatom 3:1.

više...

VIJESTI

SOFIJA, 8. lipnja 2012.

Ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić sudjelovala je na Sofia Forumu, koji se pod tematskim nazivom „Balkan u globaliziranom svijetu – poticanje regionalnog europskog programa“, održao u petak, 8. lipnja 2012. godine, u Sofiji. Sofia Forum organizirali su Vlada Republike Bugarske i German Marshall Fund, a na njemu su sudjelovali visoki dužnosnici država članica Europske unije, predstavnici iz zemalja jugoistočne Europe, Sjedinjenih Američkih Država, Bliskog istoka i Sjeverne Afrike, te predstavnici znanstvenih institucija i zaklada.

više...

VIJESTI

SOFIA, 28. svibnja 2012.

Potpisan Memorandum o suradnji i prijateljstvu između Grada Zagreba i Grada Sofije

U Sofiji je 27. i 28. svibnja, na poziv gradonačelnice Grada Sofije Yordanke Fandakove, boravio gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić sa suradnicima. Prepoznavši zajedničke mogućnosti u proširenju odnosa između dva grada gradonačelnici Zagreba i Sofije potpisali su Memorandum o suradnji i prijateljstvu između Grada Zagreba i Grada Sofije koji se temelji na međusobnom interesu o budućoj zajedničkoj suradnji. Potpisivanju je nazočila i veleposlanica Republike Hrvatske Danijela Barišić. Tijekom sastanka bilo je i govora o nedavnom potresu koji je pogodio Bugarsku, te je gradonačelnik Zagreba Bandić pozvao 50 djece iz Vladaja, naselja općine Sofija gdje su nastale štete od nedavnog potresa, da provedu dva tjedna na jadranskoj obali.


više...

VIJESTI

SOFIJA, 24. svibnja 2012.

Uz Sofijsku filharmoniju nastupila hrvatska sopranistica Lidija Horvat Dunjko

U Sofiji je povodom Dana slavenske pismenosti i svete braće Ćirila i Metoda, 24. svibnja u dvorani „Bulgarija“, održan koncert Sofijske filharmonije pod ravnanjem Aleksandra Sidneva (Rusija), dirigenta Moskovskog državnog simfonijskog orkestra. Uz brojne soliste nastupila je i hrvatska sopranistica Lidija Horvat Dunjko, dobitnica mnogih državnih i međunarodnih nagrada i priznanja među kojima je i najviše hrvatsko državno priznanje za zasluge u kulturi - Orden reda Danice hrvatske s likom Marka Marulića. Na koncertu su izvedena izabrana djela slavenskog muzičkog stvaralaštva. Lidija Horvat Dunjko izvela je ovom prilikom ariju iz opere „Nikola Šubić Zrinski“ Ivana pl. Zajca.

više...

VIJESTI

SOFIA, 22. svibnja 2012.

Predstavljanje turističke ponude grada Zagreba u Sofiji
 
U organizaciji Ureda turističke zajednice grada Zagreba i bugarske Asocijacije turoperatora i turističkih agencija (ABTTA), u Sofiji 22. svibnja u Hotelu Sheraton, održana je svečana večera u povodu predstavljanja turističke ponude grada Zagreba. Na predstavljanju Ureda turističke zajednice Zagreba u Sofiji, okupljenim gostima obratili su se direktorica bugarske Asocijacije turoperatora i turističkih agencija Irena Georgieva, veleposlanica Danijela Barišić, direktor Hrvatske turističke zajednice Niko Bulić i direktorica Ureda turističke zajednice Zagreba Amelija Tomašević. Dobroj atmosferi pridonio je nastup poznate hrvatske violončelistice Ane Rucner te je prikazan film „Bugari u Zagrebu“ realiziran u produkciji HTZ-a.

više...

VIJESTI

SOFIJA, 5. svibnja 2012.

Hrvatski bejzbolaši u Bugarskoj 
Baseball klub „Zagreb“ zabilježio je, na žalost, dva poraza ovog vikenda u Interligi baseball za jugoistočnu Europu, na gostovanju u Blagoevgradu. Bugarski klub Bizoni odnio je pobjedu nad Zagrebom 10:5 u subotu 05. svibnja, a dan kasnije, u nedjelju 5:2. Interliga se igra petu godinu za redom, a u južnoj grupi su, osim baseball kluba „Zagreb“, „Nada“ iz Splita, „Olimpija“ iz Karlovca, „Vindija“ iz Varaždina, zatim „Beograd 96“ i „Bizoni“ iz Blagoevgrada. U sjevernoj grupi interlige natječu se klubovi iz Slovačke, Austrije i Mađarske.


više...

VIJESTI

SOFIJA, 27. travnja 2012.

Gostovanje hrvatskih književnica Ružice Cindori i Ivane Šojat-Kuči u Sofiji - U razdoblju između 24. i 27. travnja hrvatske književnice Ružica Cindori i Ivana Šojat-Kuči boravile su u Sofiji. Gostovanje hrvatskih književnica realizirano je u okviru međunarodne kulturne suradnje između Društva hrvatskih književnika i Narodnog čitališta “Dr. Petar Beron” te Društva bugarskih književnika. Tijekom njihovog boravka u Sofiji, 27. travnja, u bugarskom Ministarstvu kulture organizirana je književna večer na kojoj su se predstavile dvije književnice. Ružica Cindori na književnoj večeri u Sofiji predstavila je svoju knjigu pjesama „Stranac na Itaci“ prevedenu na bugarski jezik, a Ivana Šojat-Kuči predstavila je svoj roman “Understadt” o nekoliko generacija Osječanki 20. stoljeća za koji je dobila nagradu “Vladimir Nazor”. Gostovanje hrvatskih književnica plod je dugogodišnje bugarsko-hrvatske suradnje kojoj je svrha promicanje naših autora u Bugarskoj kroz prijevode suvremenih autora na bugarski, kao i bugarskih na hrvatski.
 

više...

VIJESTI

SOFIA, 24. travnja 2012.

Bugarska je položila svoju ispravu o ratifikaciji Ugovora o pristupanju Republike Hrvatske Europskoj uniji - Bugarska je položila svoju ispravu o ratifikaciji Ugovora o pristupanju Republike Hrvatske Europskoj uniji, potpisan u Bruxellesu, 9. prosinca 2011, u arhivu talijanske vlade. Dana 19. travnja 2012. godine, u kratkoj svečanosti u talijanskom Ministarstvu vanjskih poslova, Todor Stoyanov, otpravnik poslova Veleposlanstva Republike Bugarske u Rimu, predao je Giorgio Marrapodi, načelniku Diplomatskog ugovorno – pravnog odjela dokument ratifikacije koji je sastavljen u Sofiji 16. ožujka 2012. godine. Bugarska je bila među prvim zemljama članicama EU koja je formalno u Narodnom Sobranju jednoglasno ratificirala Ugovor o pristupanju RH EU, 17. veljače 2012. godine.

više...

VIJESTI

SOFIJA, 2. ožujka 2012.

Na Domu veterana kulture i umjetnosti u Sofiji otkrivena ploča s likom Stjepana Radića

U organizaciji Udruge bugarsko-hrvatskog prijateljstva „J.J. Strossmayer“ i Gradske općine u Sofiji - „Ilinden“, 02. ožujka 2012. godine, na zgradi Doma veterana kulture i umjetnosti u Sofiji otkrivena je ploča s likom Stjepana Radića. Na otkrivanju ploče govorili su predsjednik Udruge bugarsko-hrvatskog prijateljstva „J.J. Strossmayer“ g. Trifon Pavlov, gradonačelnica gradske općine „Ilinden“ gđa. Miglena Veselinova i veleposlanica Danijela Barišić koja je zahvalila Udruzi bugarsko-hrvatskog prijateljstva „J.J. Strossmayer“ i gradskom poglavarstvu Sofije na promicanju kulturnih veza između Hrvatske i Bugarske. Projekt izrade i postavljanja ploče sa likom Stjepana Radića na Domu veterana kulture i umjetnosti u Sofiji realiziran je uz potporu Veleposlanstva Republike Hrvatske u Sofiji i Odjela za kulturu, Ministarstva vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske.

više...

VIJESTI

SOFIA, 17. veljače 2012.

Bugarski parlament ratificirao Ugovor o pristupanju RH EU

Na poziv predsjednice Narodnog sobranja Cecke Cačeve, a u povodu ratifikacije Pristupnog ugovora, Sofiju je 16. i 17. veljače službeno posjetio predsjednik Hrvatskog sabora Boris Šprem. Glasovanje o ratifikaciji bilo je prva točka plenarnog zasjedanja Narodnog sobranja u petak, 17. veljače, svih 180 prisutnih zastupnika (od ukupno 240) jednoglasno su ratificirali Ugovor o pristupanju RH EU, bez i jednog glasa protiv i bez suzdržanih. Predsjednik Hrvatskog sabora Boris Šprem u petak u Sofiji sastao se sa predsjednicom bugarskog Narodnog sobranja Ceckom Cačevomi i sa bugarskim predsjednikom Rosenom Plevnelievim koji je kazao kako je Bugarska današnjom ratifikacijom Ugovora o pristupanju Hrvatske Europskoj uniji pokazala koliko voli Hrvatsku i koliko su prijateljski odnosi dviju zemalja.

više...

NAJAVA

ZAGREB, 15. veljače 2012.

Bugarski parlament u petak ratificira hrvatski pristupni ugovor

Bugarski parlament trebao bi u petak ratificirati Ugovor o pristupanju Hrvatske Europskoj uniji, a tom će događaju biti nazočan i predsjednik Hrvatskog sabora Boris Šprem, najavljeno je iz hrvatskog i bugarskog parlamenta. Kako stoji na web stranici bugarskog parlamenta, u petak će na plenarnoj sjednici prva točka dnevnog reda biti ratifikacija hrvatskog pristupnog ugovora. Šprem je u utorak u izjavi za Hinu najavio da će u petak ugovor potvrditi Bugarska, "gdje sam i pozvan kao predsjednik Hrvatskog sabora da sudjelujem u tom postupku, donošenju te odluke, i da se obratim njihovim zastupnicima", kazao je. Uz govor koji će održati bugarskim zastupnicima, također je najavljeno i nekoliko njegovih bilateralnih susreta.

više...

PRIOPĆENJE

SOFIJA, 23. siječnja 2012.

Povodom rezultata hrvatskog referenduma za članstvo u Europskoj uniji premijer Republike Bugarske Bojko Borisov, 23. siječnja 2012. godine, dao je sljedeću izjavu: „Večeras su hrvatski građani dali svoju podršku da se njihova država pridruži EU. Pozitivan rezultat na referendumu je rezultat napora hrvatskog društva i političkih lidera na putu u Europu. Sretan sam što će se tijekom 2013. godine, naša europska obitelj povećati na 28 članica, od kojih još jedna iz regije Jugoistočne Europe“; „Članstvo Hrvatske u EU je ohrabrujući signal za zemlje Zapadnog Balkana. To je dokaz da uz ozbiljne reforme, podršku regionalnoj suradnji i dobrosusjedske odnose, pristupanje EU je moguće. Bugarska će poduzeti u najkraćem mogućem vremenu potrebne mjere za ratificiranje Ugovora o pristupanju RH EU“ .

više...

VIJESTI

SOFIJA, 13. prosinca 2011.

Hrvatski nogometni tim Konoba "Portić" iz Bakarca pobijedio je bugarsku momčad "Dunav 2010"

U organizaciji Kamenica AD, 13. prosinca, u dvorani Hristo Botev u Sofiji održana je nogometna utakmica između hrvatskog tima Konoba "Portić" iz Bakarca, pobjednika malonogometnog turnira „Ožujskog kupa 2011“ i bugarskog tima „Dunav 2010“ pobjednika turnira „Kamenica FANcup 2011“. Utakmica između hrvatskog i bugarskog amaterskog nogometnog tima samo je dio planiranih aktivnosti kojima se želi obilježiti 10-ta godišnjica postojanja Kamenica FANcup-a, i unaprijediti suradnja između Kamenice AD i Zagrebačke pivovare koji su dio grupacije StarBev. Nogometna utakmica u Sofiji završila je pobjedom hrvatskog tima koji su slavili rezultat 3:1. Događaju su nazočili veleposlanica Danijela Barišić, predsjednica Bugarskog olimpijskog odbora Stefka Kostadinova, zamjenik ministra sporta Ivan Cenov i generalni direktor Kamenice AD Dragan Radivojević. 

više...

VIJESTI

SOFIJA, 13. prosinca 2011.

Ivica Kostelić osvojio drugu nagradu u izboru najboljeg sportaša na Balkanu, Blanka Vlašić na petom mjestu

U izboru bugarske novinske agencije BTA Novak Đoković proglašen je najboljim sportašem Balkana, dok je drugi hrvatski skijaš Ivica Kostelić. Đoković je pobijedio sa 91 osvojenim bodom, dok je Kostelić osvojio 61 bod. Treći je bugarski plivač Petar Stojčev sa 40 osvojenih bodova. Petu poziciju zauzela je najbolja hrvatska atletičarka Blanka Vlašić koja je ujedno i najbolje plasirana sportašica u ovom izboru. U ovogodišnjem izboru za najboljeg sportaša Balkana bilo je nominirano 38 sportaša.

više...

VIJESTI

SOFIJA, 9. prosinca 2011.

U Sofiji u petak, 09. prosinca, svečano obilježeno potpisivanje Ugovora o pristupanju Republike Hrvatske Europskoj uniji

Povodom potpisivanja Ugovora o pristupanju Republike Hrvatske Europskoj uniji danas, 9. prosinca o.g., u Sofiji održan je prigodan prijem u organizaciji Veleposlanstva Republike Hrvatske u Bugarskoj i Veleposlanstva Republike Poljske u Bugarskoj kao predsjedavajuće zemlje EU, te uz suradnju Informacijskog ureda Europskog parlamenta te predstavništva Europske komisije u Bugarskoj. Prijem je, simbolično, održan u dvorani informacijskog centra EU u Sofiji, a na njemu su se okupili predstavnici EU institucija u Bugarskoj, veleposlanici i diplomatski predstavnici zemalja članica EU i EEP (Norveška i Švicarska), kao i diplomatski predstavnici zemalja kandidata i aspiranata za članstvo u EU te zemalja Istočnog partnerstva. Prijemu su nazočili i predstavnici Ministarstva vanjskih poslova Republike Bugarske, Narodnog Sobranja, Ureda predsjednika Republike Bugarske i Ureda premijera Republike Bugarske koji u svom djelokrugu rada odgovaraju za pitanja Europske unije, predstavnici NGO-a i medija.

 

više...

VIJESTI

SOFIJA, 23. studenog 2011.

Izvor: Internetska stranica Ministarstva unutarnjih poslova RHProjekt o zajedničkim istražnim timovima

Danas je u Sofiji započela treća radionica u sklopu Projekta „Uvođenje preduvjeta za uspostavu zajedničkih istražnih timova za borbu protiv trgovanja ljudima u jugoistočnoj Europi-JIT THB“, u organizaciji MUP-a Slovenije i MUP-a Bugarske, pod pokroviteljstvom EUROPOLA i EUROJUSTA. Na radionici, uz ostale zemlje, (Bugarska, Slovenija, BiH, Srbija, Makedonija, Moldavija, Albanija, Crna Gora), sudjeluje i hrvatska delegacija.

više...

VIJESTI

SOFIJA, 18. studenog 2011.

Izvor: www.novinite.comU Sofiji otvoren Međunarodni studentski festival filma „Early Bird“ - 18. studenog 2011. godine u Nacionalnoj akademiji za kazališnu i filmsku umjetnost (NAFTA) u Sofiji otvoren je sedmi po redu Međunarodni studentski festival filma „Early Bird“. Tijekom trajanja festivala od 18. – 25. studenog 2011. godine bit će prikazan 71 film natjecatelja iz Bugarske, Belgije, U.K., Njemačke, Rumunjske, Turske, Hrvatske i Srbije. I ove godine na festivalu natječu se dvojica studenata Akademije dramske umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu sa svojim filmovima, David Kapac s filmom „Zagorski specijaliteti“ i Đuro Gavran s filmom „Kelti“. Stručnim žirijem, koji se sastoji od 5 članova, predsjeda Matija Vukšić iz Hrvatske, prošlogodišnji dobitnik glavne nagrade za film „Benjamin“.

više...

VIJESTI

ZAGREB, 31. listopada 2011.

Predsjednik Josipović uputio čestitku novoizabranom bugarskom predsjedniku Plevnelievu

Predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović uputio je čestitku Rosenu Plevnelievu, novoizabranom predsjedniku Republike Bugarske. 'Povodom Vašeg izbora na položaj predsjednika prijateljske Republike Bugarske, sa zadovoljstvom Vam upućujem, u ime građana Republike Hrvatske i svoje osobno, iskrene i srdačne čestitke. U obavljanju ove odgovorne dužnosti želim Vam mnogo mudrosti, snage i svaki uspjeh za svekoliki napredak Vaše zemlje i za dobrobit svih njenih građana.  

više...

VIJESTI

ZAGREB, 31. listopada 2011.

Obraćanje predsjednika Josipovića povodom parlamentarnih izbora

U ponedjeljak, 31. listopada o.g., sukladno Ustavu i Zakonu, Predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović raspisao je izbore za Hrvatski sabor. Oni će se održati 4. prosinca u Hrvatskoj, a 3. i 4. prosinca od sedam do devetnaest sati u inozemstvu. „Za svako demokratsko društvo, izbori su izniman događaj u kojemu građani određuju tko će upravljati državom, posredno, i kakva će biti budućnost naše domovine. Izbori, pa i u vremenima najveće krize, mogu biti trenutak preokreta, novog optimizma i poleta. Vjerujem da to predstojeći izbori mogu biti. To ovisi o vama građanke i građani, ali, ovisi i o sudionicima izbora: koalicijama, strankama i neovisnim listama. Da bi izbori bili pravi čin demokratskog izbora građana za budućnost zemlje, sudionici izbora svoje kampanje moraju voditi odgovorno, fokusirajući se na ključna pitanja društvenog razvoja, izlaska iz političke, gospodarske i moralne krize te budućnost Hrvatske u Europskoj uniji, našeg položaja na globalnoj svjetskoj sceni i uloge u regionalnom okružju.“

više...

VIJESTI

ZAGREB, 27. listopada 2011.

Predsjednik Josipović u oproštajni posjet primio veleposlanika Republike Bugarske

Predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović primio je u oproštajni posjet Nj.E. dr. Ivana Sirakova, veleposlanika Republike Bugarske u Republici Hrvatskoj. Prilikom susreta predsjednik Josipović uručio je veleposlaniku Republike Bugarske odlikovanje Red kneza Branimira s ogrlicom za značajan doprinos razvijanju dobrih odnosa Republike Hrvatske i Republike Bugarske.

više...

VIJESTI

SOFIJA, 21. listopada 2011.

Izvor: Internetska stranica EBBSZagrebačka škola ekonomije i managementa predstavila se na međunarodnom sajmu obrazovanja pod nazivom „Education Beyond Borders“, koji se od 21. do 23. listopada održao u Sofiji u Nacionalnom dvorcu kulture. U organizaciji Bery Group Bulgaria  ovogodišnji sajam obrazovanja okupio je u Sofiji predstavnike obrazovnih institucija iz više od 28 država svijeta, a cijeli projekt je podržan od strane Europske unije u okviru programa CORDIS & TED te je realiziran u suradnji sa općinom Sofija i državnim obrazovnim institucijama iz više zemalja. Sajam već tradicionalno svake godine okuplja vodeća svjetska sveučilišta i jezične škole. Prema procjenama svake godine sajam posjeti oko 15 000 bugarskih studenata, a cijeli događaj je medijski  vrlo dobro popraćen.

 


više...

VIJESTI

SOFIJA, 12. listopada 2011.

Hrvatski književnici u Sofiji

12. listopada u Sofiji predstavili su se hrvatski književnici akademik Ante Stamać i Stipe Čuić. Književna večer organizirana je u okviru kulturne suradnje Društva hrvatskih književnika  i Narodnog čitališta "Dr. Petar Beron" u Sofiji.

više...

VIJESTI

SOFIJA, 11. listopada 2011.

Izvor: Internetska stranica Veleposlanstva Francuske Republike u SofijiIzložba radova Jasenke Tučan-Vaillant u Sofiji

U sklopu kulturnog programa kojim Francuski institut u Sofiji obilježava 20-tu godišnjicu svog postojanja, 11. listopada o.g., u Muzeju za suvremenu umjetnost Arsenal u Sofiji otvorena je izložba hrvatske umjetnice Jasenke Tučan-Vaillant  - „Un art de la tapisserie“. U organizaciji Francuskog instituta u Sofiji, izložba je realizirana uz pomoć Nacionalne umjetničke galerije u Sofiji i BNP Paribas Banke, a otvorio ju je francuski veleposlanik u Republici Bugarskoj. Izložba u Sofiji posjetiteljima će biti dostupna do 11. studenog o.g., nakon čega će biti predstavljena u Varni i Plovdivu. Hrvatska umjetnica sa adresom u Parizu, nakon mnogobrojnih putovanja, ovom izložbom predstavila je svoje najbolje radove u posljednjih deset godina.

 


više...

VIJESTI

SOFIJA, 4. listopada 2011.

Gimnazija „Matija Mesić“ iz Slavonskog Broda među nagrađenim školama na dodjeli nagrada bugarskog Predsjednika u okviru projekta „Okoliš gradi mostove“ - Mladi Europljani u dijalogu - Sudjelovanjem u projektu usmjerenom poticanju očuvanja okoliša u svim aspektima života pod nazivom "Okoliš gradi mostove" - Mladi Europljani u dijalogu (Environmental Networking – Young Europeans in Dialogue) učenici škola iz Njemačke, Bugarske, Hrvatske, Rumunjske i Mađarske, radeći zajednički na temama „Održivi razvoj i okoliš“, „Europa“ i „Mediji“, u drugoj godini projekta (2010/2011), nagrađeni su nagradom bugarskog Predsjednika Georgi Parvanova. Na dodjeli nagrada u Sofiji, 04. listopada, nagradu bugarskog Predsjednika primili su učenici Gimnazije „Matija Mesić“ iz Slavonskog Broda, koji su nagrađeni za svoj novinarski uradak „Održivi projekti i aktivnosti njemačke neprofitne udruge Ökospeicher Wulkow“.

više...

VIJESTI

SOFIJA, 2. listopada 2011.

Animirani film 'Ješka' nagrađen u Sofiji

Animirani film 'Ješka' (The Lure) redatelja Dinka Kumanovića osvojio je nagradu za najbolji animirani film snimljen na Balkanu na 2. Međunarodnom festivalu animiranog filma „Golden Kuker“ koji se održavao u Sofiji od 28. rujna do 2. listopada 2011. godine. Film se natjecao u kratkometražnoj konkurenciji festivala.  Film 'Ješka' nastao je u produkciji Ustanove Zagreb film i ATER-a, priča je o moru, čovjeku i ribi, čudima i ljudskoj slabosti. Dinko Kumanović zagrebački je ilustrator, animator i crtač stripova. Autor je animiranog filma Lajavac (1999.), nekoliko TV-reklama i glazbenih spotova (Culturenet).

 

više...

VIJESTI

SOFIJA, 24. rujna 2011.

Bugarske dnevne novine „Standart“ o hrvatskoj obali

U bugarskim dnevnim novinama „Standart“, 24. rujna 2011. godine, objavljen je članak o hrvatskoj obali uz fotografije otoka. U članku se preporuča bugarskim turistima da posjete hrvatsku obalu i u post-sezoni (rujan/listopad) kada nema više velikih ljetnih vrućina i turističkih gužva. Dok je Dubrovnik jako dobro poznat bugarskim građanima, hrvatski otoci puni su iznenađenja, u članku autor daje preporuku čitateljima da posjete hrvatske otoke i grad Split, kao početna i krajnja  točka, poznat po Dioklecijanovoj palači.

 

više...

VIJESTI

PLOVDIV, 18. rujna 2011.

EP u veslanju: Bronca za Vekića u samcu

Zagrebački veslač Mario Vekić osvojio je treće mjesto (7:08,17) na Europskom prvenstvu u Bugarskoj („European Rowing Championships 2011")  i na taj način nastavio “brončano doba” u hrvatskom veslanju. Na vodama drugog po veličini bugarskog grada, Plovdiva, Vekić je u finalu samaca izborio pobjedničko postolje, prošavši ciljnu ravninu nakon Litavca Mindaugasa Griskonisa (7:02,74) i Nijemca Falka Noltea (7:04,99). Litavac je za oko dvije sekunde bio brži od Vekića i u polufinalnoj utrci pa je bilo teško očekivati uzvrat u završnoj utrci EP-a.

više...

VIJESTI

SOFIJA, 17. rujna 2011.

Hrvatski predstavnici osvojili zlato na Svjetskom juniorskom prvenstvu u akrobatskom rock'n'rollu

U organizaciji Svjetske Rock'n'Roll konfederacije (WRRC), 17. rujna 2011. godine, u sportskoj dvorani „Arena Armeec“ u Sofiji održano je Svjetsko juniorsko prvenstvo u akrobatskom Rock'n'rollu i Boogie-Woogieu i Europski B seniorski kup. Predstavili su se ukupno 16 parova iz Republike Hrvatske, članovi Hrvatskog Rock'n'Roll saveza, te na natjecanju osvojili dvije medalje. U kategoriji juniora zlatnu medalju osvojili su naši predstavnici Ana Silaj i Alen Mikić te u B klasi srebrnu medalju osvojili su  Filip Bilušić i Larisa Gomaz.

 

više...

VIJESTI

ZAGREB, 26. kolovoza 2011.

Potpredsjednik Vlade i ministar vanjskih poslova i europskih integracija Republike Hrvatske Gordan Jandroković i ministar vanjskih poslova Republike Bugarske Nikolaj Mladenov izdali su sljedeće zajedničko priopćenje: „Prije više od pet mjeseci libijski narod započeo je revoluciju zahtijevajući slobodu, demokraciju i kraj diktature. Danas je ta bitka pri kraju.

 

više...

VIJESTI

DUBROVNIK, 9. srpnja 2011.

U Dubrovniku održan dvodnevni „CROATIA SUMMIT 2011 - Novo desetljeće za jugoistočnu Europu – dovršetak tranzicije“

U Dubrovniku, 8. i 9. srpnja 2011. održan je „Croatia Summit 2011“ koji je okupio nekoliko premijera zemalja EU i regionalnih zemalja, visoke predstavnike međunarodnih organizacija te brojne ugledne političare i znanstvenike iz cijeloga svijeta. Na Summitu u Dubrovniku sudjelovao je i bugarski premijer Boyko Borisov te ministar vanjskih poslova Nikolay Mladenov. Glavne teme o kojima se raspravljalo na Summitu su stvaranje povoljnog investicijskog okruženja te povećanje ukupne konkurentnosti zemalja jugoistočne Europe i regije u cjelini, sigurnosna pitanja na Mediteranu te proširenje Europske unije.

više...

VIJESTI

SOFIA, 28. lipnja 2011.

Republika Hrvatska priznala je danas Prijelazno nacionalno vijeće u Libiji kao legitimnog predstavnika libijskog naroda. U zajedničkoj izjavi s Republikom Bugarskom, priznanje Prijelaznog nacionalnog vijeća temelji se na zaključku kako je Vijeće sposobno voditi proces izgradnje demokratske Libije, izgrađene na vladavini prava i u kojoj se poštuju najviši međunarodni standardi ljudskih prava. Hrvatska i Bugarska, kao saveznice u okviru NATO-a, u potpunosti su podržali akciju međunarodne zajednice te sudjelovali u zajedničkim naporima koji su imali za cilj trenutni odgovor na neposrednu krizu u Libiji.

više...

VIJESTI

SOFIJA, 22. lipnja 2011.

U Sofiji održan prijem povodom obilježavanja Dana državnosti i 20-te obljetnice nezavisnosti Republike Hrvatske

Povodom obilježavanja Dana državnosti i 20-te obljetnice nezavisnosti Republike Hrvatske Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Sofiji, 22. lipnja o.g. organiziralo je prijem u Hotelu Radisson u samom centru Sofije. Prijemu su nazočili pripadnici diplomatskog zbora akreditirani u Republici Bugarskoj, predstavnici bugarskog političkog, gospodarskog i kulturnog života, predstavnici vjerskih zajednica te hrvatski državljani koji su trajno naseljeni ili trenutno borave u Republici Bugarskoj.  

više...

VIJESTI

SOFIA, 16. lipnja 2011.

Predsjednik Hrvatskog sabora Luka Bebić uputio je pismo sućuti predsjednici Narodnog sobranja Cecki Cačevoj u ime svih zastupnica i zastupnika Hrvatskog sabora te u svoje osobno povodom teške prometne nesreće koja se desila 15. lipnja u blizini Plovdiva, u kojoj je poginulo osam putnika autobusa, a dvadeset ih je ozlijeđeno.

 

 

 

više...

VIJESTI

TRST, 10. lipnja 2011.

Potpredsjednik Vlade i ministar vanjskih poslova i europskih integracija Gordan Jandroković sastao se u petak, 10. lipnja 2011. godine, na marginama ministarskog sastanka zemalja članica Srednjoeuropske inicijative, u Trstu, sa zamjenikom ministra vanjskih poslova Republike Bugarske Konstantinom Dimitrovim. Zamjenik ministra Dimitrov uputio je čestitke Hrvatskoj povodom današnje izjave Europske komisije kojom je Vijeću Europske unije preporučen završetak hrvatskih pristupnih pregovora i određen 1. srpanj 2013. kao indikativni datum ulaska Republike Hrvatske u Europsku uniju.

 

više...

VIJESTI

VARNA, 27. svibnja 2011.

Izaslanstvo Hrvatskog sabora sudjelovalo je na proljetnom zasjedanju Parlamentarne skupštine NATO-a u Varni

Na proljetnom zasjedanju Parlamentarne skupštine NATO-a koje se održalo od 27. do 30. svibnja u bugarskom gradu Varni sudjelovalo je izaslanstvo Hrvatskog sabora u sastavu: voditeljica Marija Pejčinović Burić i članovi Željka Antunović, Boris Klemenić, Marin Jurjević i Maroje Katalinić. Na zasjedanju se okupilo više od 250 parlamentaraca iz 28 država članica NATO-a te izaslanici i promatrači iz partnerskih zemalja. Sudionici zasjedanja raspravljali su o pitanjima međunarodne sigurnosti te o izvješćima koja će biti usvojena na godišnjoj skupštini Parlamentarne skupštine NATO-a u Bukureštu u listopadu ove godine.

više...

VIJESTI

SOFIJA, 27. svibnja 2011.

Tijekom službenog posjeta ministra unutarnjih poslova Tomislava Karamarka Bugarskoj potpisan Sporazum o policijskoj suradnji

Ministar unutarnjih poslova Republike Hrvatske Tomislav Karamarko boravio je u Sofiji u službenom posjetu Republici Bugarskoj. „Bugarska policija postigla je izuzetno dobre rezultate u borbi protiv organiziranog kriminala i korupcije“ – izjavio je ministar unutarnjih poslove Republike Hrvatske na sastanku sa svojim bugarskim kolegom Tsvetanovim. Dvojica ministara uvidjela su kako postoji prostor za poboljšanje partnerstva između tijela za provedbu zakona obiju zemalja te su potpisali Sporazum o policijskoj suradnji. Sporazum će omogućiti razmjenu podataka o istragama teških kaznenih djela. 

više...

VIJESTI

SOFIJA, 18. svibnja 2011.

U Sofiji održana konferencija - „Europa u kulturnom i političkom biću Bugara i Hrvata“ - u organizaciji HAZU-a i BAN-a

U okviru akademske suradnje između Zavoda za povijest hrvatske književnosti, kazališta i glazbe, Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU) i Instituta za balkanistiku, Bugarske akademije nauka (BAN) u Sofiji, 18. svibnja, održana je bugarsko-hrvatska konferencija pod nazivom “Europa u kulturnom i političkom biću Bugara i Hrvata“. Konferencija je realizirana u sklopu zajedničkog projekta u kojem se na osnovi bilateralnih istraživanja nastoji rasvijetliti formiranje i uloga duhovnih i intelektualnih elita u Bugarskoj i Hrvatskoj. Iz Hrvatske na konferenciji u Sofiji sudjelovali su dr.sc. Vinicije Lupis, dr.sc. Hrvojka Mihanović-Salopek i prof. Alojzije Prosoli.

 

više...

VIJESTI

SOFIJA, 3. svibnja 2011.

Vlp Barišić održala predavanje studentima povijesti na Sveučilištu "sv. Kliment Ohridski"

Na sofijskom Sveučilištu „sv. Kliment Ohridski“, 3. svibnja 2011. godine, veleposlanica Danijela Barišić održala je predavanje studentima povijesti na katedri za Jugoistočnu Europu. Vlp Barišić u svom izlaganju govorila je o razvoju Hrvatske od stjecanja nezavisnosti do danas, o povijesnim, kulturnim i socijalnim značajkama razvoja, uz osvrt na trenutne odnose između Hrvatske i Bugarske.


više...

VIJESTI

SOFIJA, 30. travnja 2011.

Hrvatska folklorna društva na međunarodnom festivalu folklora - „Sofijsko proljeće“

U Sofiji, 30. - 01. svibnja, na ljetnoj pozornici ispred Nacionalnog dvorca kulture, održan je VII Međunarodni festival tradicionalnog folklora - „Sofijsko proljeće“, na kojemu su među ostalima sudjelovali predstavnici Kulturno umjetničkog društva „Luka Ilić-Orlovčanin“ iz Orlovca te predstavnici Kulturno umjetničkog društva „Obreška“ iz Obreške Gornje. Ovo događanje realizirano je u organizaciji Fondacije „Europa“ i Odjela za kulturu Grada Sofije, a već tradicionalno sudjeluju kulturno-umjetnička društva iz Hrvatske.

 

 

više...

VIJESTI

ZAGREB, 27. travnja 2011.

Službeni posjet bugarskog premijera Bojka Borisova Hrvatskoj

Na poziv predsjednice Vlade RH Jadranke Kosor, 27. travnja o.g., bugarski premijer Bojko Borisov boravio je u Zagrebu u službenom posjetu Republici Hrvatskoj. U nazočnosti dvoje predsjednika vlada potpisan je Program kulturne suradnje između Ministarstva kulture Republike Hrvatske i Ministarstva kulture Republike Bugarske do 2013. godine, a tijekom posjete održan je u Zagrebu hrvatsko-bugarski gospodarski forum na kojem su sudjelovali hrvatski i bugarski gospodarstvenici. Osim sastanka održanog s predsjednicom Vlade RH Jadrankom Kosor bugarski premijer Bojko Borisov susreo se i s predsjednikom RH  Ivom Josipovićem te predsjednikom Hrvatskog sabora Lukom Bebićem.

više...

VIJESTI

ZAGREB, 18. travnja 2011.

U Hrvatskom saboru održani sastanci sa izaslanstvom Narodnog sobranja Republike Bugarske

Predsjednik Hrvatskoga sabora Luka Bebić, 18. travnja o.g., primio je u Hrvatskom saboru Moniku Panayotovu, predsjednicu Odbora za europske poslove i kontrolu europskih fondova, i Dobroslava Dimitrova, predsjednika Odbora za vanjsku politiku i obranu Narodnog sobranja Republike Bugarske. Tijekom dana održani su i radni sastanci s predstavnicima Odbora za europske integracije i Odbora za vanjsku politiku Hrvatskoga sabora te predsjednicom Nacionalnog odbora Vesnom Pusić.

više...

VIJESTI

TARGOVISHTE, 8. travnja 2011.

U umjetničkoj galeriji „Nikola Marinov“ u Targovishtu otvorena izložba „Glagoljaška renesansa“

Na poziv gradonačelnika Targovishta Krasimira Mireva te u organizaciji umjetničke organizacije „Jadertina“ iz Zadra, 8. travnja o.g., u umjetničkoj galeriji „Nikola Marinov“ u Targovishtu vlp Barišić otvorila je izložbu „Glagoljaška renesansa“. Targovishte je do sada treći grad u Bugarskoj u kojemu je predstavljena ista izložbe. Naime, izložba „Glagoljaška renesansa“ prethodno je bila predstavljena u Narodnom Sobranju u Sofiji prošle godine te u Velikom Trnovu u ožujku o.g. Tijekom boravka u Targovishtu veleposlanica Danijela Barišić susrela se s gradonačelnikom Krasimirom Mirevim, tijekom čega se raspravljalo o mogućnostima suradnje sa nekim od hrvatskih gradova.

više...

VIJESTI

SOFIJA, 6. travnja 2011.

U Sofiji otvorena izložba „TRANSFORM 2011“ u sklopu čega su predstavljeni radovi studenata Akademije likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu

U Nacionalnoj galeriji strane umjetnosti u Sofiji, 06. travnja o.g., otvorena je izložba studentskih radova akademija jugoistočne Europe pod nazivom „Transform 2011“, na kojoj su predstavljeni i radovi studenata Akademije likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu. Riječ je o suradnji likovnih akademija zemalja jugoistočne Europe - Turske, Grčke, Albanije, Bugarske, Rumunjske, Bosne i Hercegovine, Srbije, Slovenije, Makedonije i Hrvatske. Izložba radova mladih umjetnika u Nacionalnoj galeriji strane umjetnosti u Sofiji moći će se razgledati do 08. svibnja 2011.
 

 

više...

VIJESTI

ZAGREB, 21. ožujka 2011.

Službeni posjet bugarskog predsjednika Georgi Parvanova Hrvatskoj

Bugarski predsjednik Georgi Parvanov 21. ožujka boravio je u službenom posjetu Republici Hrvatskoj tijekom čega se susreo s predsjednikom Republike Hrvatske Ivom Josipovićem i predsjednicom Vlade RH Jadrankom Kosor. Hrvatski i bugarski predsjednik Ivo Josipović i Georgi Parvanov poduprli su međunarodnu akciju za zaštitu civila od snaga libijskog vođe Moamera Gadafija i najavili da će u njoj sudjelovati prema svojim mogućnostima, prvenstveno u sprečavanju humanitarne katastrofe. Tema razgovora dvojice predsjednika bilo je pristupanje Hrvatske EU, pri čemu su obojica izrazila nadu da će se to dogoditi 2013. "Bugarska aktivno podupire Hrvatsku na putu u EU, podržavamo što skoriji završetak pregovora i želimo da Hrvatska što prije ratificira ugovor o članstvu.

više...

VIJESTI

VELIKO TRNOVO, 21. ožujka 2011.

Zadarska delegacija u posjetu Velikom Trnovu

Na poziv gradonačelnika Velikog Trnova Rumena Rasheva, a povodom proslave Dana grada, 21. i 22. ožujka o.g., u Velikom Trnovu boravili su Darko Kasap, zamjenik gradonačelnika Zadra, Boris Artić, pročelnik Ureda gradonačelnika Zadra, članice ženske klape „Barufa“ iz Zadra, Nikolina Dolfić, članica Zadarskog plesnog ansambla i Konstantin Kostov, ravnatelj umjetničke organizacije „Jadertina“ iz Zadra. U okviru posjete, povodom proslave Dana grada Velikog Trnova, 21. ožujka u galeriji „R. Mihajlov“ uz nastup ženske klape „Barufa“ i plesnu performansu Nikoline Dolfić otvorena je izložba „Glagoljaška renesansa“ umjetničke organizacije „Jadertina“.

više...

VIJESTI

SOFIJA, 10. ožujka 2011.

U auli Ministarstva vanjskih poslova Bugarske predstavljena je knjiga Ivana Božilova - „Bugarska i Dubrovnik – Dogovor iz 1253. godine“.


Danas 10. ožujka 2011. godine u auli Ministarstva vanjskih poslova Republike Bugarske održano je predstavljanje nove knjige bugarskog autora Ivana Božilova pod nazivom „Bugarska i Dubrovnik – Dogovor iz 1253. godine“. Izdana na bugarskom jeziku uz pokroviteljstvo Diplomatskog instituta i Državnog kulturnog instituta bugarskog Ministarstva vanjskih poslova, knjiga predstavlja važan izvor za bugarsku historiografiju te svjedoči o povijesnim i kulturnim vezama između Hrvata i Bugara, rečeno je na predstavljanju u srijedu.

više...

VIJESTI

SOFIJA, 28. veljače 2011.

Predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović, predsjednica Vlade RH Jadranka Kosor i potpredsjednik Vlade i ministar vanjskih poslova i europskih integracija RH Gordan Jandroković uputili su zahvale svojim bugarskim kolegama predsjedniku Georgi Parvanovu, premijeru Bojku Borisovu i ministru vanjskih polova Nikolaju Mladenovu povodom ukazane pomoći bugarskih vlasti prilikom evakuacije 51 hrvatskih državljana iz Tripolija, 23. veljače zrakoplovom bugarske Vlade.

više...

VIJESTI

BANSKO, 26. veljače 2011.

Ivica Kostelić, Natko Zrnčić-Dim i Tin Široki na svjetskom ski kupu u Banskom 
 
26. i 27.02. - Na Svjetskom ski kupu u Banskom u subotu, 26.02. prvog dana natjecanja, u superkombinaciji Ivica Kostelić zauzeo je peto mjesto i osvojio 45 bodova. Zrnčić-Dim bio je 15. Drugog dana, ni Kostelić ni Zrnčić-Dim, na žalost, nisu doskijali do druge vožnje.

 

više...

VIJESTI

SOFIA, 23. veljače 2011.

Radnici Viadukta evakuirani iz Tripolija zrakoplovom bugarske vlade

Danas u 11:00 sati po lokalnom vremenu u Sofijsku zračnu luku sletio je Airbus bugarske Vlade koji je, među ostalima, evakuirao radnike hrvatske tvrtke Viadukt na radu u Libiji. Bugarski zrakoplov koji je poletio iz Tripolija danas oko 7:00 sati po lokalnom vremenu i stigao u Sofijsku zračnu luku u 11:00 sati evakuirao je 65 radnika Viadukta, od toga 51 hrvatskih državljana. Svi putnici bili su u dobrom zdravstvenom stanju te nije bilo intervencija hitnih medicinskih službi koje su bile u stanju pripravnosti u zračnoj luci. Veleposlanica RH u Sofiji Danijela Barišić je pred bugarskim medijima u sofijskoj zračnoj luci uputila zahvalu bugarskoj vladi i Ministarstvu vanjskih poslova Republike Bugarske.

 

 

 

više...

VIJESTI

SOFIA, 5. prosinca 2010.

Hrvatski proizvodi na humanitarnom sajmu u Sofiji

5. prosinca u Sofija Expo centru u organizaciji Međunarodnog kluba žena u Sofiji (IWC) održan je 16. Godišnji dobrotvorni sajam na kojemu je i ove godine u organizaciji Veleposlanstva Republike Hrvatske u Sofiji bio zastupljen hrvatski štand. Riječ je o  sajmu koji se tradicionalno organizira svake godine u cilju prikupljanja donacija za humanitarne projekte IWC-a u Republici Bugarskoj.

više...

VIJESTI

SOFIJA, 29. listopada 2010.

Jazz ExTempore Orchestra u Bugarskoj

Članovi skupine Jazz ExTempore Orchestra sa Elvisom Stanićem u sklopu Europske turneje, u razdoblju od 27. – 29. listopada 2010., održali su koncerte u Sofiji tijekom čega su predstavili svoj diskografski uradak "Round Trip". Jazz ExTempore je multikulturalni glazbeni projekt udruge Liburnia Jazz pokrenut 2005. godine, koji okuplja glazbenike iz više zemalja. Osim Elvisa Stanića na gitari nastupali su Andrea Vicary (UK) na glasoviru, na kontrabasu Rico De Jeer (Nizozemska) i na bubnjevima Hristo Yotsov (Bugarska). Projekt je podržan od strane Ministarstva kulture RH, a ovo je njihov drugi nastup pred bugarskom publikom.

 

 

više...

NAJAVA

27. listopada 2010.

U razdoblju od 06. – 12. prosinca 2010. godine u Nacionalnom dvorcu kulture u Sofiji održat će se tradicionalni XXIX. Međunarodni sajam knjiga u organizaciji Asocijacije „Bugarska knjiga“. Potencijalno zainteresirani hrvatski izdavači koji bi predstavili hrvatsku literaturu na sajmu knjiga u Sofiji mogu se obratiti direktno na Asocijaciju (www.abk.bg; bba@otel.net; Tel: +359 2 958 92 11) ili putem Veleposlanstva RH u Sofiji.

više...

VIJESTI

SOFIJA, 1. listopada 2010.

Predsjednik Savjeta za nacionalne manjine A. Tolnauer susreo se sa predsjednicom Narodnog Sobranja

Predsjednik Savjeta za nacionalne manjine RH Aleksandar Tolnauer te predsjednik Zajednice Bugara u Hrvatskoj Raško Ivanov boravili su u Sofiji od 29.09. do 01. listopada gdje su se susreli s predsjednikom Agencije za Bugare izvan Bugarske Rosenom Ivanovim, ministrom bez portfelja zaduženim za Bugare izvan Bugarske Božidarom Dimitrovim, zatim s članovima Parlamentarne grupe bugarsko-hrvatskog prijateljstva, a u četvrtak, 30. rujna primila ih je i predsjednica Narodnog Sobranja Cecka Cačeva.

više...

VIJESTI

SOFIJA, 22. rujna 2010.

Hrvatsko lutkarsko kazalište „Licem u lice“ iz Splita nastupilo na Lutkarskom festivalu u Sofiji - „Puppet Fair – Sofia 2010“


U Sofiji je od 16. do 22. rujna 2010. održan Lutkarski festival („PUPPET FAIR – SOFIA 2010“) na kojemu je nastupilo i kazalište lutaka "Licem u lice" iz Splita, sa predstavom J. M. Barriea "Petar Pan", kao jedini predstavnici iz Hrvatske. Hrvatsko kazalište nastupilo je zadnjeg dana festivala u prepunoj dvorani Sofijskog lutkarskog kazališta, a predstava je bila izvedena na hrvatskom jeziku. Međunarodni lutkarski festival u Sofiji održava se svake druge godine u organizaciji Sofijskog lutkarskog kazališta, a ove godine festival se održava po šesti put.

više...

VIJESTI

SOFIA, 3. rujna 2010.

Časopis Vagabond o Hrvatskoj

U okviru studijskih posjeta u organizaciji Hrvatske turističke zajednice i županijskih turističkih ureda u svibnju ove godine novinari bugarske izdavačke kuće Vagabond Media posjetili su Hrvatsku. Studijski posjet realiziran je u svrhu prikupljanja materijala i fotografija o hrvatskim gradovima, a s ciljem objave serije članaka koji će biti periodično objavljivani u časopisima ove izdavačke kuće - VAGABOND - bugarski dvomjesečnik koji izlazi na engleskom jeziku te HIGHFLIGHTS – bugarski časopis namijenjen distribuciji avionskim kompanijama.
 

 

više...

VIJESTI

DUBROVNIK, 10. srpnja 2010.

Bugarski premijer Bojko Borisov sudjelovao na Croatia Summitu u Dubrovniku

U Dubrovniku 10. srpnja 2010. završio je dvodnevni Croatia Summit koji je okupio nekoliko premijera iz Unije, regionalnih zemalja i visokih predstavnika brojnih međunarodnih organizacija. Po riječima predsjednice Vlade Republike Hrvatske Jadranke Kosor, summit koji održan u gradu pod Srđem bio je važan i uspješan, i po razini sudionika i po sastancima s kolegama premijerima na marginama skupa. Kosor je rekla da je od premijera iz zemalja članica EU-a - francuskog Francoisa Fillona, slovenskog Boruta Pahora, bugarskog Bojka Borisova i poljskog Donalda Tuska dobila bezrezervnu potporu za završetak pregovora krajem ove ili početkom iduće godine i procijenila da su izgledi za to odlični.

više...

VIJESTI

SOFIJA, 23. lipnja 2010.

O obilježavanju Dana državnosti Republike Hrvatske u Sofiji

Veleposlanstvo RH u Sofiji, 23. lipnja o.g. organiziralo je prijem povodom obilježavanja Dana državnosti Republike Hrvatske. Prijemu su nazočili brojni pripadnici diplomatskog zbora akreditiranog u Republici Bugarskoj te predstavnici bugarskog političkog, gospodarskog i kulturnog života. Prijem je održan u Hotelu Radisson koji se nalazi na vrlo atraktivnoj lokaciji u samom centru grada, u neposrednoj blizini Katedrale sv. Aleksandar Nevski i Narodnog Sobranja. Uzvanici su, među ostalim, mogli probati dalmatinski pršut i hrvatski sir te hrvatska vina, a podijeljeni su i turistički prospekti i promidžbeni pokloni HTZ-a.više...

VIJESTI

SOFIA, 21. lipnja 2010.

U Centralnoj pošti u Sofiji otvorena izložba Hrvatskih poštanskih maraka


Povodom Dana državnosti RH u Sofiji, 21. lipnja o.g. u Centralnoj pošti otvorena je filatelistička izložba pod nazivom „Hrvatske poštanske marke – filatelija u Hrvatskoj“.
Izložba je u trajnom vlasništvu MVPEI-a RH, a njezino predstavljanje u Sofiji ostvareno je u organizaciji Veleposlanstva Republike Hrvatske u Sofiji, Odjela za kulturu Samostalne službe za Hrvate u inozemstvu i kulturu MVPEI-a, Unije filatelista Bugarske i Bugarskih Pošta d.d. Uz nazočnost velikog broja okupljenih diplomata akreditiranih u Bugarskoj i zaljubljenika u marke veleposlanica Danijela Barišič službeno je otvorila izložbu.

više...

VIJESTI

ZAGREB, 31. svibnja 2010.

Službeni posjet bugarskog ministra vanjskih poslova Nikolaja Mladenova Hrvatskoj

Na poziv ministra vanjskih poslova i europskih integracija Gordana Jandrokovića, ministar vanjskih poslova RB Nikolaj Mladenov boravio je u službenom posjetu Republici Hrvatskoj 31. svibnja 2010. g. Sa svojim domaćinom mvpei Jandrokovićem održao je tete-a-tete sastanak, sastanak s izaslanstvima kao i radni ručak. Ministri su obostrano potvrdili visoku razinu odnosa dviju država, bez otvorenih pitanja. Izrazili su i želju za nastavkom redovitih susreta visokih dužnosnika koji će dodatno poboljšati svekolike bilateralne odnose. Sugovornici su se složili kako je potrebno uložiti dodatne napore glede jačanja gospodarske bilateralne suradnje. Izrazili su zadovoljstvo nedavno potpisanim sporazumom o suradnji između nacionalnih agencija za poticanje ulaganja te sutrašnjim sastankom Zajedničke komisije za gospodarsku suradnju u Sofiji.

 

više...

VIJESTI

SOFIJA, 30. svibnja 2010.

Na humanitarnom koncertu zemalja JIE za stradale u potresu na Haitiju kao hrvatski predstavnik nastupao Toni Cetinski

U Sofiji u Nacionalnom dvorcu kulture, 30. svibnja 2010., održan je humanitarni koncert zemalja Jugoistočne Europe čiji prihod je namijenjen pomoći stradalima u razornom potresu na Haitiju u siječnju o.g. Kao hrvatski predstavnik na koncertu je nastupao Toni Cetinski. Organizaciju humanitarnog koncerta iniciralo je Ministarstvo kulture Republike Bugarske, a u akciji su sudjelovale zemlje Jugoistočne Europe.

više...

VIJESTI

SOFIJA, 25. svibnja 2010.

Gostovanje Roberta Perišića u Bugarskoj

Hrvatski pisac Robert Perišić gostovao je u Bugarskoj u periodu od 25. – 28. svibnja 2010. tijekom čega je posjetio Plovdiv i Sofiju. Tijekom svog boravka u Bugarskoj posjetio je sofijsko Sveučilište sv. Kliment Ohridski gdje se susreo s profesorima i studentima Katedre za južnoslavenske jezike i književnost. U književnom klubu u Plovdivu pred brojnim izdavačima, novinarima, književnim kritičarima i piscima, Robert Perišić je predstavio svoj roman "Naš čovjek na terenu", nakon čega se povela rasprava o suvremenoj balkanskoj literaturi. 

 

više...

VIJESTI

SOFIJA, 12. svibnja 2010.

U Narodnom Sobranju Bugarske otvorena izložba „Glagoljaška renesansa“

Danas, 12. svibnja, u prostorijama Kluba narodnih zastupnika Narodnog Sobranja Republike Bugarske otvorena je izložba „Glagoljaška renesansa“ koju su zajednički organizirali Umjetnička organizacija Jadertina iz Zadra, Odjel za kulturu Samostalne službe za Hrvate u inozemstvu i kulturu MVPEI RH, Ministarstvo kulture RH, Odjel za kulturu Grada Zadra i Zadarske županije te Veleposlanstva RH u Bugarskoj i Veleposlanstva Bugarske u RH.
Otvarajući izložbu, pred brojnim zastupnicima bugarskog parlamenta, diplomatskog zbora, te predstavnika bugarske znanstvene i kulturne javnosti, predsjednica Narodnog Sobranja Cecka Cačeva naglasila je važnost glagoljice za kulturnu baštinu Bugara ali i drugih slavenskih naroda te podsjetila kako je ova izložba prije nekoliko mjeseci bila izložbena u Gradskoj skupštini grada Zagreba.
Obrativši se nazočnima, hrvatska veleposlanica Danijela Barišić je naglasila kako je glagoljica pismo koje je ostavilo duboki značaj u hrvatskoj pismenosti i nepresušna je inspiracija i danas.

više...

VIJESTI

SOFIJA, 14. travnja 2010.

Predsjednica hrvatske vlade Jadranka Kosor boravila u službenom posjetu Bugarskoj

Predsjednica hrvatske vlade Jadranka Kosor, 14. travnja doputovala je u službeni posjet Bugarskoj, a boravak je počela razgovorom s domaćinom, bugarskim premijerom Boyko Borisovim. Bugarska neće tražiti uvođenje mehanizma nadzora EU-a za Hrvatsku, te čvrsto podržava što skoriji ulazak Hrvatske u Europsku uniju, kazao je jučer u Sofiji nakon sastanka s hrvatskom premijerkom Jadrankom Kosor bugarski premijer Bojko Borisov,  dodavši da Hrvatska u Bugarskoj ima velikog prijatelja. U nazočnosti dvoje premijera potpisan je i Memorandum o suradnji između Agencije za promicanje izvoza i ulaganja Republike Hrvatske i bugarske InvesBulgarie, agencije koja se bavi promicanjem izvoza i ulaganjem. Za vrijeme boravka u Sofiji premijerka Kosor susrela se i s predsjednicom bugarskog parlamenta Ceckom Cačevom te bugarskim predsjednikom Georgijem Prvanovom.

više...

VIJESTI

SOFIJA, 26. ožujka 2010.

Održane političke konzultacije dtpp Božinovića u Sofiji

Državni tajnik u Ministarstvu vanjskih poslova i europskih integracija i posebni izaslanik predsjednice Vlade Republike Hrvatske za jugoistočnu Europu dr.sc. Davor Božinović održao je u petak, 26. ožujka 2010. godine, u Sofiji bilateralne političke konzultacije sa zamjenikom ministra vanjskih poslova Republike Bugarske Milenom Ljuckanovim. U sklopu ovih konzultacija državni tajnik Božinović sastao se i sa zamjenikom ministra vanjskih poslova Republike Bugarske Konstantinom Dimitrovim.

više...

VIJESTI

SOFIJA, 23. ožujka 2010.

U Sofiji otvorena izložba Etnografskog muzeja iz Zagreba - „Hrvatski Uskrs“

U Sofiji 23. ožujka 2010., u Nacionalnoj umjetničkoj galeriji otvorena je izložba „Hrvatski Uskrs – Hrvatski narodni običaji korizmeno – uskrsnog vremena“. Ovom prigodom predstavlja se bugarskoj javnosti bogata hrvatska narodna tradicija koja kulturološki determinira taj veliki kršćanski blagdan i čini ga prepoznatljivim, a predstavljanjem hrvatskih uskrsnih običaja u Sofiji započinje  suradnja između Etnografskog muzeja u Zagrebu i  Etnografskog instituta i muzeja u Sofiji. Izložbu je otvorila veleposlanica Danijela Barišić, a o izložbi su govorili Damodar Frlan ravnatelj Etnografskog muzeja, Zagreb i Josip Barlek, autor izložbe. Posjetitelji će moći pogledati izložbu do 25. travnja 2010.

više...

VIJESTI

SOFIJA, 26. veljače 2010.

U Sofiji održana premijera međunarodnog plesno/muzičkog spektakla CITY-TO-CITY CABARET u organizaciji British Council-a

U Sofiji, 26. veljače u Kazalištu mladih „Nikola Binev“ održana je premijera međunarodnog plesno/muzičkog spektakla pod nazivom CITY-TO-CITY CABARET u kojemu su sudjelovali izvođači iz Bugarske, Hrvatske, Grčke i Ujedinjenog Kraljevstva. City-to-City Cabaret je dio programa British Council-a - „Creative Collaboration“ iniciran od strane Plesne agencije Greenwich iz Ujedinjenog Kraljevstva, a ostvaren u suradnji s bugarskom Udrugom za ples Heteropodi, Udrugom Full House Promotions iz Grčke i Hrvatskim institutom za pokret i ples.

 

 

više...

VIJESTI

SOFIJA, 28. siječnja 2010.

Vlp Barišić sastala se s Angelom Najdenovim, predsjednikom i članovima parlamentarne grupe bugarsko-hrvatskog prijateljstva

Sastanak je organiziran na poziv bugarske strane radi uspostave kontakta i razmjene mišljenja o mogućim pravcima razvoja daljnje suradnje. Bugarsko – hrvatska parlamentarna grupa prijateljstva jedna je od najbrojnijih u bugarskom parlamentu, broji 22 člana (kako je rečeno “gotovo 10% ukupnog broja zastupnika u Sobranju“). Tijekom sastanka potvrđeni su vrlo dobri i prijateljski odnosi dviju zemalja što se odražava i kroz dinamiku bilateralnih kontakata (zadnje-nedavni posjet predsjednice Sobranja Cecke Cačeve Hrvatskoj, brojni kontakti na području kulture, znanosti i obrazovanja), te je s bugarske strane izražena nada i u skoro potpisivanje novih Programa suradnje na području kulture kao i znanosti i obrazovanja s ciljem održavanja postignute razine suradnje i njenog daljnjeg širenja.

 

više...

VIJESTI

22. siječnja 2010.

U Sofiji otvorena izložba radova profesora i polaznika doktorskih studija Akademije likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu

U galeriji Nacionalne akademije umjetnosti u Sofiji , 22. siječnja o.g., otvorena je gostujuća izložba radova dvanaestoro umjetnika i umjetnica profesora Akademije likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu i polaznika doktorskih studija na njezinim odsjecima. Ista izložba radova izloženih u kontekstu predstavljanja zagrebačke Akademije likovnih umjetnosti predstavljena je već u Istanbulu u siječnju o.g., a nakon Sofije vraća se u Zagreb. Izložba je realizirana uz pomoć Ministarstva kulture RH, Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa RH i Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i šport Grada Zagreba, a u organizaciji Akademije likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu i Nacionalne akademije umjetnosti iz Sofije te kao takva predstavlja suradnju likovnih akademija zemalja jugoistočne Europe - Turske, Grčke, Albanije, Bugarske, Rumunjske, Bosne i Hercegovine, Srbije, Slovenije, Makedonije i Hrvatske - u okviru projekta Trans-Form in Art Education.

 

više...

VIJESTI

SOFIJA, 6. prosinca 2009.

Predsjednica Narodnog Sobranja Cecka Cačeva posjetila hrvatski štand

6. prosinca u Sofija Expo centru u organizaciji Međunarodnog kluba žena u Sofiji (IWC) održan je 15. Godišnji dobrotvorni sajam koji je svečano otvorila predsjednica Narodnog Sobranja Cecka Cačeva. Riječ je o dobrotvornom sajmu koji se tradicionalno organizira s ciljem prikupljanja donacija za humanitarne projekte IWC-a u Republici Bugarskoj. U organizaciji Veleposlanstva RH u Sofiji na sajmu je bio zastupljen i hrvatski štand na kojemu su se mogli kupiti neki od tradicionalnih hrvatskih proizvoda. Hrvatski štand je bio jako dobro posjećen, a posjetila ga je i predsjednica Narodnog Sobranja Cecka Cačeva. Na ovogodišnjem sajmu sudjelovalo je 49 zemalja, a prikupljena je svota od oko 135 000 €.


više...

VIJESTI

SOFIJA, 5. prosinca 2009.

Zbirka pripovjedaka „Priče iz davnine“ Ivane Brlić-Mažuranić prevedena na bugarski jezik i predstavljena na Međunarodnom sajmu knjiga u Sofiji

5. prosinca u sklopu 28. Međunarodnog sajma knjige u Sofiji izdavačka kuća „Omofor“ predstavila je novo izdanje zbirke pripovjedaka Ivane Brlić-Mažuranić „Priče iz davnine“ prevedene na bugarski jezik. Ivana Brlić-Mažuranić priznata u Hrvatskoj i u svijetu kao jedna od najznačajnijih spisateljica za djecu predstavljena je kao „hrvatski Andersen“, a zbog svoje virtuoznosti kao dječjeg pripovjedača i posezanja u fantastični svijet mitologije i kao „hrvatski Tolkien“. Svojom originalnošću i svježinom Ivana Brlić-Mažuranić ravnopravno stoji rame uz rame s velikanima dječje književnosti, rečeno je na predstavljanju, kao i podatak da je spisateljica dva puta bila nominirana za Nobelovu nagradu.

više...

VIJESTI

SOFIJA, 25. studenog 2009.

Gostovanje Veljka Barbierija i Ernesta Fišera na književnoj večeri u Sofiji

U suradnji s Narodnom čitaonicom „Dr. Petar Beron“ i Gradske knjižnice u Sofiji, 25. studenog o.g. u Gradskoj knjižnici održana je književna večer na kojoj su sudjelovali hrvatski književnici Veljko Barbieri i Ernest Fišer.  Gostovanje hrvatskih književnika u Bugarskoj nastavak je započete intenzivnije suradnje između hrvatskih i bugarskih književnika. Okupljenu publiku pozdravila je veleposlanica Danijela Barišić.

više...

VIJESTI

ZAGREB, 12. studenog 2009.

Službeni posjet predsjednice Narodnog Sobranja Republike Bugarske Cecke Cačeve Hrvatskoj 10.-12. studenog 2009.

Iskustva Hrvatske i Bugarske u pregovorima s Europskom unijom, te jačanje parlamentarne suradnje u okviru EU bile su glavne teme razgovora koje su predsjednik Hrvatskog sabora Luka Bebić i njegova bugarska kolegica Cecka Cačeva vodili u srijedu, 11. studenog u Zagrebu. Predsjednica Narodnog Sobranja Republike Bugarske Cecka Cačeva boravila je u službenom posjetu Republici Hrvatskoj od 10.–12. studenog o.g. "Razgovarali smo o iskustvima i problemima koje su Hrvatska i Bugarska imale tijekom pregovaračkog procesa s EU", rekao je nakon razgovora Bebić. On je naglasio da će dvije zemlje "intenzivirati parlamentarnu suradnju i otvoriti neka pitanja koja vlade mogu racionalizirati i rješavati".

više...

VIJESTI

SOFIJA, 29. listopada 2009.

Susret vlp Barišić s predsjednicom Narodnog Sobranja Ceckom Cačevom

29.10.2009. - Razgovaralo se o predstojećem službenom posjetu predsjednice Narodnog sobranja Hrvatskoj u razdoblju od 10.-12. studenog o.g. To je prvi službeni bilateralni posjet gđe Cačeve nekoj državi otkako je izabrana na dužnost predsjednica Narodnog Sobranja.
Tijekom razgovora potvrđena je namjera za što većom suradnjom dvaju parlamenata, kroz radne grupe i odbore naglasivši s obzirom na sličnosti dviju zemalja (povijest, tranzicijsko razdoblje, euroatlantske integracije). Predsjednica bugarskog parlamenta naglasila je kako Hrvatsku u vrlo bliskoj budućnosti vidi kao punopravnu članicu Europske unije, dodajući kako će Bugarska i nadalje aktivno pomagati Hrvatskoj na njenom putu u EU.

više...

VIJESTI

SOFIJA, 26. listopada 2009.

Na VI. Međunarodnom festivalu folklora "Maleševo pjeva i pleše" (˝Malaševo pee i tancyva˝) u Mikrevu KPD «Sveta Klara» osvojili Grand prix nagradu Festivala Malashevo 2009.

Kulturno prosvjetno društvo «Sveta Klara» iz istoimenog novozagrebačkog naselja je pod pokroviteljstvom Gradskog ureda za kulturu Grada Zagreba u razdoblju od 22. – 26. 10. 2009. gostovala u Republici Bugarskoj na VI. Međunarodnom festivalu folklora "Maleševo pjeva i pleše" (˝Malaševo pee i tancyva˝), Mikrevo 2009. Društvo je na navedenom festivalu sudjelovalo u natjecateljskom dijelu te su tom prilikom osvojili Grand prix nagradu festivala kao najbolje folklorno društvo između 60 grupa iz 13 svjetskih zemalja s 3 kontinenta. Tijekom njihovog boravka u Bugarskoj posjetili su Veleposlanstvo RH u Sofiji gdje ih je primila vlp Barišić i ostali djelatnici Veleposlanstva.

više...

VIJESTI

SOFIJA, 23. listopada 2009.

Gostovanje hrvatskih pjesnika u Bugarskoj

U Bugarskoj 22. i 23. listopada o.g. u okviru suradnje između Hrvatskog društva pisaca i Društva pisaca iz Bugarske književno su se predstavila tri hrvatska pjesnika Sanjin Sorel (profesor na Filozofskom fakultetu u Rijeci), Ervin Jahić i Ivan Herceg (urednici u nakladničkoj kući VBZ i časopisa Poezija). Pjesnici su bugarskoj publici predstavili svoje stvaralaštvo te hrvatski časopis za poeziju - „Poezija“.

više...

VIJESTI

SOFIJA, 21. listopada 2009.

Državni tajnik Pjer Šimunović nazočio je na konferenciji ministara obrane JIE u Sofiji

Državni tajnik Pjer Šimunović nazočio je na sastanku ministara obrane zemalja jugoistočne Europe ( South- Eastern Europe Defence Ministerial – SEDM), održanom 21. listopada 2009 u Sofiji. Osim Republike Hrvatske, koja je članica SEDM-a od 2000.g., sudjelovali su i predstavnici (ministri, zamjenici ministara ili državni tajnici) ostalih 11 zemalja članica SEDM-a (Albanija, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Grčka, Italija, Makedonija, Rumunjska, Slovenija, Turska, Ukrajina i SAD), predstavnici država promatrača SEDM procesa (Srbija, Crna Gora, Moldova i Gruzija), predstavnici tijela SEDM-a (zapovjednik brigade SEEBRIG te predsjedavatelj Koordinacijskog odbora) kao i gosti: predstavnici NATO-a, JFC Brunssum, JFC Napulj i RCC-a (Regional Cooperation Council).

više...

VIJESTI

SOFIJA, 21. listopada 2009.

Vojske balkanskih zemalja suočene sa smanjivanjem proračuna

21. listopada 2009. - Smanjivanje proračuna s kojim su suočene vojske balkanskih zemalja kompliciraju pristup NATO-u zemljama koje žele postati njegovim članicama, rekli su ministri obrane okupljeni u srijedu u Sofiji. "Jedan od najvećih izazova s kojima smo suočeni dolazi od naših ministara financija", rekao je bugarski ministar obrane Nikolaj Mladenov svojim kolegama iz jugoistočne Europe, na godišnjem sastanku procesa Suradnje ministarstava obrane država jugoistočne Europe (SEDM). On je dodao da je potrebno više uložiti u zajedničke napore. Sudionici skupa priznaju pozornije praćenje potrošnje.

 

više...

VIJESTI

SOFIJA, 1. listopada 2009.

Susret vlp Danijele Barišić s bugarskim ministrom obrane Nikolajem Mladenovim

01. listopada 2009., u okviru nastupnih posjeta, Veleposlanica Danijela Barišić sastala se s ministrom obrane Republike Bugarske Nikolajem Mladenovim. Teme razgovora bile su sudjelovanje obiju zemalja u vojnim misijama, perspektivama bilateralne suradnje u području obrane te sudjelovanje u inicijativama i procesima regionalne sigurnosti.

više...

VIJESTI

SOFIJA, 25. rujna 2009.

Institut IGH: Jure Radić s predstavnicima bugarske vlade

25. rujna 2009. - O mogućnostima sudjelovanja Instituta IGH u bugarskim insfrastrukturnim projektima predsjednik Uprave IGH-a Jure Radić razgovarao je danas u Sofiji s predsjednikom bugarske vlade Bojkom Borisovim te ministrom regionalnog razvoja i javnih radova Rosenom Plevnelievim, izvijestili su iz te tvrtke. Iz Instituta IGH napominju kako Bugarska planira u slijedeće četiri godine izgraditi nekoliko autocesta ukupne duljine od oko tisuću kilometara, a namjerava raditi i na lokalnim infrastrukturnim projektima, kao što je obilaznica oko Sofije te postrojenja vezana za korištenje vodnih resursa.

 

 

više...

VIJESTI

SOFIJA, 6. rujna 2009.

Sućut premijerke Kosor bugarskom premijeru povodom ohridske nesreće

6. rujna 2009. - Hrvatska premijerka Jadranka Kosor uputila je u subotu brzojav sućuti bugarskom premijeru Bojku Borisovu u povodu nesreće koja se dogodila na Ohridskom jezeru, a u kojoj su živote izgubili bugarski državljani.
"Duboko nas je potresla vijest o neprocjenjivom gubitku ljudskih života u nesreći na Ohridskom jezeru. U ovim teškim trenucima za cijeli bugarski narod, a posebice za obitelji i prijatelje žrtava, molim Vas primite izraze najdublje sućuti u ime Vlade Republike Hrvatske", stoji u brzojavu premijerke Kosor.

 

više...

VIJESTI

PLOVDIV, 15. kolovoza 2009.

Najveći uspjeh mladih hrvatskih informatičara na IOI 2009

15. kolovoza 2009. - Mladi hrvatski informatičari, učenici srednjih škola, osvojili su na 21. Međunarodnoj informatičkoj olimpijadi (IOI) 2009. u bugarskom Plovdivu jednu zlatnu i tri srebrne medalje, priopćili su u subotu njihovi stručni voditelji. Ova olimpijada je najvažnije godišnje svjetsko znanstveno informatičko natjecanje za učenike srednjih škola do 19 godina starosti, koje je održano do 8. do 15. kolovoza u Plovdivu.

 

više...

VIJESTI

SOFIJA, 18. srpnja 2009.

Bugarski dnevni list Standart objavio članak o Dubrovniku 

U dnevnom listu Standart, 18. srpnja objavljen je veliki članak o Dubrovniku pod naslovom Ima li raja? Da – Dubrovnik, u kojem se na dvije stranice opisuje Dubrovnik kao grad muzej, svjetski poznate spomeničke baštine i ljepote koji se nalazi na UNESCOvom popisu svjetske baštine.

više...

VIJESTI

SOFIJA, 25. lipnja 2009.

O proslavi Dana državnosti RH u Sofiji

Veleposlanstvo RH u Sofiji organiziralo je 25. lipnja prijem u povodu Dana državnosti. Prijemu su se odazvali brojni pripadnici diplomatskog zbora te članovi bugarskog političkog, kulturnog i gospodarskog života, a održan je u hotelu Radisson u samom centru Sofije.

više...

VIJESTI

ZAGREB, 8. lipnja 2009.

Predstavljena knjiga "Kneževina Bugarska", dar Hrvatske Republici Bugarskoj

8. lipnja 2009. - Znanstveno-publicistička knjiga "Kneževina Bugarska" geografa Ivan Hoića iz 1900. godine, koja je prevedena na bugarski jezik kao dar izdanje Republike Hrvatske Republici Bugarskoj u povodu njezina pristupa Europskoj uniji, predstavljena je danas u Matici hrvatskoj.
Knjigu je izdala izdavačka kuća "Gutenberg" iz Sofije, a bugarski prijevod i uvod djelo je stručne suradnice Bugarske akademije nauka Rumjane Božilove.

više...

VIJESTI

SOFIJA, 25. travnja 2009.

Mesić i Tadić: odnosi Zagreba i Beograda ključni za regiju

SOFIJA, 25. travnja 2009. - Dobri odnosi Hrvatske i Srbije od presudne su važnosti za budućnost zapadnog Balkana pa i Europske unije, ocijenili su u subotu u Sofiji hrvatski predsjednik Stjepan Mesić i srbijanski kolega Boris Tadić. Mesić i Tadić razgovarali su na marginama energetskog summita u Sofiji, a njihov je sastanak trajao više od jednog sata. Dvojica predsjednika su se nakon sastanka zajednički obratili novinarima, prvi puta otkako je Hrvatska priznala Kosovo.

 

više...

VIJESTI

SOFIJA, 25. travnja 2009.

Polančec u Sofiji: Očekivanja od summita veća od samih rezultata

25. travnja 2009. - Očekivanja od energetskog summita u Sofiji bila su puno veća od samih rezultata, ali dobro je da se u ovom trenutku razgovara o problemu energetike, rekao je u subotu u Sofiji potpredsjednik vlade i ministar gospodarstva Damir Polančec.
Polančec je bio u hrvatskom izaslanstvu na čelu s predsjednikom države Stjepanom Mesićem koje je u petak i subotu u glavnom gradu Bugarske sudjelovalo u radu summita posvećenog energetici.

više...

VIJESTI

SOFIJA, 25. travnja 2009.

Predsjednik Mesić na Energetskom summitu u Sofiji: Energenti ne smiju služiti za postizanje političkih ciljeva

25. travnja 2009. - Dvodnevni energetski sastanak na vrhu "Prirodni plin za Europu - sigurnost i partnerstvo" završio je u subotu u Bugarskoj bez usvajanja očekivane zajedničke deklaracije, ali je domaćin skupa, bugarski predsjednik Georgi Parvanov rekao da je summit potvrdio političku odgovornost za energetsku sigurnost u Europi. Prvanov je u završnoj riječi kazao da sastanak u Sofiji ispunio svoju svrhu - "osigurao dijalog i identificirao dodirne točke za nove ideje u razvoju eneregetske sigurnosti, koju je potrebno pojačati". Iskazana je volja za traženje zajedničkih rješenja mogućih energetskih kriza i utvrđeni temelji za rješenja u kojima su najvažnija suradnja zemalja proizvođača, tranzitnih zemalja i zemalja potrošača, rekao je Parvanov.

više...

VIJESTI

SOFIJA, 25. travnja 2009.

Mesić u Sofiji s Parvanovim, Guelom, Radmanovićem i Vujanovićem

25. travnja 2009. (Hina) - Hrvatski predsjednik Stjepan Mesić u subotu se na marginama energetskog summita u Sofiji odvojeno sastao sa svojim bugarskim kolegom Georgijem Parvanovim, turskim predsjednikom Abdullahom Guelom, predsjedavajućim bosanskohercegovačkog predsjedništva Nebojšom Radmanovićem i crnogorskim predsjednikom Filipom Vujanovićem. Parvanov je Mesiću poručio da Bugarska čvrsto podupire Hrvatsku na putu u EU te da vjeruje da spor sa Slovenijom neće usporiti ulazak Hrvatske u EU. Dvojica predsjednika pohvalila su dobre bilateralne odnose, ali su i suglasni u potrebi jačanja onih gospodarskih, posebice u području energetike, cestogradnje, turizma i prehrambene industrije.

 

više...

VIJESTI

SOFIJA, 18. ožujka 2009.

Predstavljena zbirka pjesama Nedjeljka Špileka pod nazivom "Nepoznate staze"

U dvorani Ministarstva kulture Republike Bugarske „Sredec“, 18. ožujka ove godine djelatnik Veleposlanstva RH Nedjeljko Špilek je pred šezdesetak uzvanika predstavio, svoju dvojezičnu (hrvatski i bugarski jezik) zbirku pjesama pod naslovom „Nepoznate staze“.
Zanimljivo je, da je samo još jedna knjiga objavljena dvojezično, i to zbirka pjesama Miroslava Krleže, početkom 80-tih godina XX st.

više...

VIJESTI

SOFIJA, 21. siječnja 2009.

Veleposlanica Barišić predala vjerodajnice bugarskom predsjedniku

21. siječnja 2009. - Izvanredna i opunomoćena veleposlanica Republike Hrvatske u Republici Bugarskoj Danijela Barišić predala je u srijedu vjerodajnice bugarskom predsjedniku Georgiju Parvanovu. U razgovoru nakon svečane predaje vjerodajnica potvrđeni su izvrsni odnosi Bugarske i Hrvatske te je istaknuta važnost daljnjeg jačanja gospodarskih odnosa između dviju zemalja.

 

više...

VIJESTI

SOFIJA, 19. studenog 2008.

Bugarski poslovni kanal EBF o hrvatskom gospodarstvu

SOFIJA, 19. studenog (MVPEI-HGD) - Bugarski poslovni televizijski kanal EBF prikazao je emisiju o gospodarskim odnosima Bugarske i Hrvatske u kojoj su prezentirane mogućnosti gospodarske suradnje tih dviju zemalja, dosadašnji uspjesi hrvatskih poduzeća na bugarskom tržištu, kao i hrvatski turizam.

više...

VIJESTI

SOFIJA, 18. studenog 2008.

Sofija: predstavljena knjiga "Kneževina Bugarska" hrvatskog autora

18. studenog 2008. - Knjiga "Kneževina Bugarska" hrvatskog autora Ivana Hoića predstavljena je u utorak u Sofiji u bugarskom Ministarstvu vanjskih poslova u suorganizaciji Hrvatskog veleposlanstva i bugarskog Diplomatskog instituta. Knjiga je izvorno objavljena 1900. u Hrvatskoj, a njezin prijevod na bugarski jezik hrvatski je dar bugarskom narodu i državi u povodu ulaska u punopravno članstvo Europske unije. Na predstavljanju knjige nazočili su bugarski ministar vanjskih poslova Ivajlo Kalfin, direktor bugarskoga Diplomatskog instituta Milan Milanov, hrvatski veleposlanik u Bugarskoj Dražen Vukov Colić i prevoditeljica knjige Rumjana Božilova.

 

 

više...

VIJESTI

SOFIJA, 6. studenog 2008.

Zagrebački tramvaji predstavljeni bugarskom tržištu

6. studenog 2008. - U sklopu strategije jačanja gospodarske komponente hrvatske diplomacije, hrvatske tvrtke Končar i Gredelj u suradnji s hrvatskim veleposlanstvom u Sofiji predstavile su zagrebačke tramvaje bugarskom tržištu. Zagrebački tramvaj izazvao je pravu medijsku senzaciju na ulicama Sofije i prije službene promocije. Od prošlog tjedna probno vozilo Končara i Gredelja vozi na dvije najprometnije gradske linije, a slika zagrebačkog tramvaja našla se u svim dnevnim novinama.

više...

VIJESTI

SOFIJA, 23. listopada 2008.

Bugarska ratificirala ulazak Hrvatske u NATO

Sofija, 23. listopada 2008. - Bugarski parlament ratificirao je protokol o ulasku Hrvatske u NATO na sjednici u četvrtak kojoj je nazočio i predsjednik Hrvatskog sabora Luka Bebić. Odlukom parlamenta Bugarska je postala sedma od 26 zemalja članica Sjevernoatlantskog saveza koja je ratificirala pristup Hrvatske. "Odluka vašeg visokog doma potvrda je zajedničkih ciljeva, ali i dubokih povijesnih i suvremenih odnosa prijateljstva, otvorenosti, suradnje i uvažavanja između naših dviju zemalja", rekao je Bebić u svom obraćanju zastupnicima povodom ratifikacije protokola.

više...

VIJESTI

SOFIJA, 3. listopada 2008.

Bugarska ministrica za europske poslove Gergana Grančarova pohvalila hrvatski napredak

3. listopada 2008. - Hrvatska je ostvarila znatan napredak u približavanju EU-u i to je važno pohvaliti, rekla je petak u Zagrebu bugarska ministrica za europske poslove Gergana Hristova-Grančarova prilikom razgovora s europskim veleposlanicima u Delegaciji Europske komisije u Hrvatskoj.
Bugarskoj je ministrici ovo treći posjet Hrvatskoj i "impresionirana je napretkom", te smatra da je "važno pohvaliti tu činjenicu jer je to veoma poticajno za vladu zemlje koja želi postati članicom Europske unije".
Prema riječima bugarske ministrice, Bugarska snažno podupire europske aspiracije Hrvatske i drugih zemalja regije. "Ako želimo stabilnost u regiji, moramo podupirati članstvo tih zemalja", rekla je.

više...

VIJESTI

SOFIJA, 30. rujna 2008.

Hrvatska i Bugarska potpisale ugovor o zaštiti tajnih podataka

30. rujna 2008. - Hrvatska i bugarska Vlada potpisale su u utorak u Zagrebu Ugovor o uzajamnoj zaštiti i razmjeni klasificiranih podataka između dvije zemlje, a u sklopu hrvatskog pristupanja NATO-u. Ugovor potpisan u Uredu Vijeća za nacionalnu sigurnost (UVNS) rezultat je dugogodišnje suradnje Hrvatske i Bugarske u procesu pristupanja RH NATO-u. Riječ je o prvome takvom međunarodnom ugovoru koji UVNS, kao hrvatsko tijelo zaduženo za nacionalnu sigurnost (NSA, kratica za National Security Authority), potpisuje u ime hrvatske Vlade.

više...

VIJESTI

NEW YORK, 27. rujna 2008.

Stanišev Sanaderu: Bugarska će brzo ratificirati ulazak Hrvatske u NATO

27. rujna 2008. - Hrvatski premijer Ivo Sanader susreo se u petak u New Yorku s bugarskim premijerom Sergejom Staniševim koji ga je izvijestio kako će bugarski parlament vrlo brzo ratificirati Memorandum o pristupanju Hrvatske NATO-u, doznaje se iz hrvatskog izaslanstva. Tijekom susreta na rubu 63. zasjedanja Opće skupštine UN-a u New Yorku Stanišev je rekao Sanaderu kako bi do ratifikacije moglo doći već u drugoj polovici listopada, tijekom službenog posjeta predsjednika Hrvatskog sabora Bugarskoj. Stanišev je istaknuo i snažnu potporu Bugarske što skorijem završetku pregovora za pristup Hrvatske Europskoj uniji.

više...

VIJESTI

SOFIJA, 21. svibnja 2008.

Kosor: Trudimo se biti uzor zemljama u regiji

21. svibnja 2008. - Ne trebamo se zadržavati na prisjećanjima na našu tešku prošlost nego se potruditi da našu regiju uvedemo u bogatu i prosperitetnu Europu, rekla je u srijedu ujutro u Pomorju, bugarskom ljetovalištu na Crnom moru, potpredsjednica Vlade Republike Hrvatske i ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor, govoreći na summitu šefova država i vlada članica Procesa suradnje u jugoistočnoj Europi (SEECP). "Bespoštedno moramo suzbijati korupciju koja je još uvijek duboko ukorijenjena u nekim našim društvima, trebamo se boriti protiv siromaštva i društvenog isključenja", naglasila je ona. Potpredsjednica Kosor je kazala da ohrabruje činjenica da europski partneri podupiru daljnje proširenje EU na Hrvatsku, ali i druge zemlje jugoistočne Europe.


više...

VIJESTI

SOFIJA, 19. svibnja 2008.

IGH osnovao institut u Bugarskoj

SOFIJA, 19. svibnja (MVPEI-HGD/Hina) - Institut građevinarstva Hrvatske (IGH) i bugarska projektantsko-izvođačka tvrtka Gasstroymontaj osnovali su u petak, 16. svibnja, Institut za infrastrukturne projekte sa sjedištem u Sofiji. U pratnji predstavnika IGH bio je veleposlanik RH u Bugarskoj Dražen Vukov Colić.

više...

VIJESTI

SOFIJA, 28. travnja 2008.

Ministri Rončević i Lovrin na sastanku SEECP-a u Sofiji

28. travnja 2008. - Ministrica pravosuđa Ana Lovrin i ministar unutarnjih poslova Berislav Rončević sudjelovat će u utorak i srijedu na godišnjem sastanku ministara pravosuđa i unutarnjih poslova Procesa suradnje u jugoistočnoj Europi (SEECP) koji će se održati u Sofiji, priopćio je u ponedjeljak MUP. Svrha toga sastanka je jačanje kapaciteta pravosudnih i policijskih tijela te poboljšanje suradnje radi učinkovite borbe protiv kriminala u regiji, a njegovi su domaćini ministrica pravosuđa Miglena Tahcheva i ministar unutarnjih poslova Rumen Petkov.

više...

VIJESTI

SOFIJA, 14. travnja 2008.

Predsjednik Hrvatskog sabora Luka Bebić na konferenciji SEECP-a u Sofiji

14. travnja 2008. - Predsjednici parlamenata zemalja Procesa suradnje u jugoistočnoj Europi (SEECP), među kojima i predsjednik Hrvatskog sabora Luka Bebić, usvojili su u ponedjeljak u Sofiji zajedničku izjavu i Memorandum o međuparlamentarnoj suradnji zemalja regije u kojima se ističe europska perspektiva zemalja jugoistočne Europe, s članstvom u Europskoj uniji kao krajnjem cilju. "Važno je u ovom trenutku istaknuti europsku perspektivu zemalja jugoistočne Europe, uključujući i zemlje zapadnog Balkana, a na temelju dopunjene Solunske agende", stoji u zajedničkoj izjavi koju su usvojili čelnici parlamenata Hrvatske, Albanije, Bugarske, BiH, Grčke, Makedonije, Moldavije, Crne Gore, Rumunjske, Srbije i Turske.

više...

VIJESTI

SOFIJA, 9. travnja 2008.

Potpredsjednica Vlade Adlešič na ministarskoj konferenciji SEECP-a u Sofiji

09. travnja 2008. - Đurđa Adlešič, potpredsjednica Vlade Republike Hrvatske, sudjelovala je danas, 9. travnja 2008. godine, u Sofiji, na Ministarskoj konferenciji Procesa suradnje u jugoistočnoj Europi o pripravnosti i prevenciji katastrofa, koja se održala pod predsjedanjem Vlade Republike Bugarske. Republika Hrvatska je za 2008. godinu preuzela predsjedanje Inicijativom za pripravnost i prevenciju katastrofa.
U svome je govoru potpredsjednica Adlešič izrazila zadovoljstvo aktivnim sudjelovanjem Republike Hrvatske i doprinosima ovoj konferenciji te je zahvalila Republici Bugarskoj na gostoprimstvu i čestitala na uspješnoj organizaciji.

više...

VIJESTI

SOFIJA, 27. veljače 2008.

Mvpei Jandroković na ministarskom sastanku SEECP-a u Sofiji

27. veljače 2008. - Ministar vanjskih poslova i europskih integracija Gordan Jandroković sudjelovao je u srijedu u Sofiji na završnom sastanku Regionalnog stola Pakta o stabilnosti za jugoistočnu Europu i inauguralnom sastanku Vijeća za regionalnu suradnju (RCC) koje preuzima aktivnosti Pakta o stabilnosti. Sastanak na kojem su nazočili ministri vanjskih poslova zemalja jugoistočne Europe, predstavnici Europske unije, NATO-a, OESS-a te drugih međunarodnih organizacija i svjetskih monetarnih ustanova, održan je pod zajedničkim predsjedanjem Erharda Buseka, posebnog koordinatora za Pakt o stabilnosti i Hide Biščevića, glavnog tajnika Vijeća za regionalnu suradnju čije se sjedište nalazi u Sarajevu.


više...
  Uvodna riječ

Dragi posjetitelji,

Dobrodošli na internet stranicu Veleposlanstva Republike Hrvatske u Republici Bugarskoj. Na ovom mjestu moći ćete pronaći informacije koje vas zanimaju - od konzularnih pristojbi, uvjeta poslovanja u Hrvatskoj, uvjeta za dobivanje radne dozvole ili pak, kako i gdje provesti godišnji odmor u Hrvatskoj. Jednako tako, na ovoj ćete stranici pronaći korisne informacije o Bugarskoj.

 
  više...   
vrh stranice Ministarstvo vanjskih i europskih poslova RH, 2009.